Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Escòcia no descarta recórrer als tribunals per si pot posar les urnes unilateralment

|

- Publicitat -

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha assegurat que manté una “falsa disputa” amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, perquè “en última instància no pot negar la democràcia” i evitar la convocatòria d’un nou referèndum independentista.

“No pot interposar-se en el dret de la població d’un país a elegir el seu propi futur”, ha afirmat Sturgeon en una entrevista a Bloomberg en la qual ha advertit que continuarà treballant perquè Escòcia repeteixi la consulta després del 2014, ja que les condicions han canviat: tot allò promès per Londres per fer guanyar el ‘Sí’ no s’ha complert i, sobretot, després del Brexit.

Publicitat

I és que Sturgeon ha ressuscitat el debat aprofitant la sortida del Regne Unit de la UE i ha argumentat que l’escenari polític ha canviat, però Johnson ja ha vetat una primera petició formal per dur a terme el referèndum aquest mateix any. L’executiu central argumenta que és una cosa que passa “un cop a cada generació”.

La via sense pacte amb Londres, una possibilitat

A mitjà termini Sturgeon previsiblement mirarà de sortir reforçada de les eleccions escoceses del 2021, on el Partit Nacional Escocès (SNP, sigles en anglès) aspira a reeditar l’èxit dels comicis generals del desembre. Llavors, la formació independentista va obtenir 48 dels 59 escons reservats a Westminster per a Escòcia.

Sturgeon preveu que hi haurà un segon referèndum i que el pactaran “totes dues parts”. La líder escocesa no descarta, però, recórrer als tribunals perquè decideixin si el Parlament escocès pot posar les urnes sense arribar a cap acord amb Londres, el que voldria dir, doncs, unilateralment però avalat per la justícia, tot i que no considera prioritària aquesta via.

Et pot interessar  El Regne Unit atura l'extradició "imminent" d'Assange i demana més "garanties" als EUA
Publicitat

Opinió

Minut a Minut