Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Escòcia no descarta recórrer als tribunals per si pot posar les urnes unilateralment

De moment, però, la prioritat és pressionar Westminster i assegura que Johnson “no pot negar la democràcia” i oposar-se al referèndum escocès

Redacció 10/02/2020

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha assegurat que manté una “falsa disputa” amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, perquè “en última instància no pot negar la democràcia” i evitar la convocatòria d’un nou referèndum independentista.

“No pot interposar-se en el dret de la població d’un país a elegir el seu propi futur”, ha afirmat Sturgeon en una entrevista a Bloomberg en la qual ha advertit que continuarà treballant perquè Escòcia repeteixi la consulta després del 2014, ja que les condicions han canviat: tot allò promès per Londres per fer guanyar el ‘Sí’ no s’ha complert i, sobretot, després del Brexit.

I és que Sturgeon ha ressuscitat el debat aprofitant la sortida del Regne Unit de la UE i ha argumentat que l’escenari polític ha canviat, però Johnson ja ha vetat una primera petició formal per dur a terme el referèndum aquest mateix any. L’executiu central argumenta que és una cosa que passa “un cop a cada generació”.

La via sense pacte amb Londres, una possibilitat

A mitjà termini Sturgeon previsiblement mirarà de sortir reforçada de les eleccions escoceses del 2021, on el Partit Nacional Escocès (SNP, sigles en anglès) aspira a reeditar l’èxit dels comicis generals del desembre. Llavors, la formació independentista va obtenir 48 dels 59 escons reservats a Westminster per a Escòcia.

Sturgeon preveu que hi haurà un segon referèndum i que el pactaran “totes dues parts”. La líder escocesa no descarta, però, recórrer als tribunals perquè decideixin si el Parlament escocès pot posar les urnes sense arribar a cap acord amb Londres, el que voldria dir, doncs, unilateralment però avalat per la justícia, tot i que no considera prioritària aquesta via.