Dijous, 19 de maig de 2022 - Edició 1393
La República

El TEDH assaja amb Turquia el que podria fer amb Espanya

Decisió sense precedents al Tribunal Europeu de Drets Humans i que projecta una ombra sobre l’Estat espanyol. Avui dimarts ha demanat, i per unanimitat, que Turquia alliberi l’opositor kurd Selahattin […]

Gerard Sesé 20/11/2018

Decisió sense precedents al Tribunal Europeu de Drets Humans i que projecta una ombra sobre l’Estat espanyol. Avui dimarts ha demanat, i per unanimitat, que Turquia alliberi l’opositor kurd Selahattin Demirtas, pres des del novembre del 2016 acusat de terrorisme per suposats vincles amb militants kurds.

A més, el tribunal demana que s’alliberi “al més aviat possible”. Demirtas és un dels líders del Partit Democràtic del Poble (HDP, prokurd) i Estrasburg creu que els motius de la justícia turca no justifiquen la durada de la seva detenció: “La seva detenció preventiva és una violació injustificada de la llibertat d’expressió de l’opinió del poble i del dret del demandant a ser elegit i a l’exercir el seu mandat parlamentari”, consideren els jutges.

Però els jutges encara van més enllà i descriuen la tirania del govern d’Erdogan: “Les pròrrogues de la privació de llibertat de la persona interessada, en particular durant dues campanyes electorals crítiques, és a dir, el referèndum i les eleccions presidencials, perseguien l’objectiu no declarat de sufocar el pluralisme i limitar el lliure joc del debat polític, el nucli mateix d’una societat democràtica”.

En la sentència, el tribunal insta Turquia a pagar 10.000 euros a Demirtas per dany moral i 15.000 euros per costos i despeses.

No obstant això Turquia ja ha rebutjat la decisió argumentant que no és vinculant. Demirtas, de 45, s’enfronta a una pena de 142 anys.

https://twitter.com/josepcosta/status/1064887132479791104