Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

El TEDH assaja amb Turquia el que podria fer amb Espanya

Decisió pionera i per unanimitat: demana l'alliberació d'un pres polític en presó preventiva

|

- Publicitat -

Decisió sense precedents al Tribunal Europeu de Drets Humans i que projecta una ombra sobre l’Estat espanyol. Avui dimarts ha demanat, i per unanimitat, que Turquia alliberi l’opositor kurd Selahattin Demirtas, pres des del novembre del 2016 acusat de terrorisme per suposats vincles amb militants kurds.

A més, el tribunal demana que s’alliberi “al més aviat possible”. Demirtas és un dels líders del Partit Democràtic del Poble (HDP, prokurd) i Estrasburg creu que els motius de la justícia turca no justifiquen la durada de la seva detenció: “La seva detenció preventiva és una violació injustificada de la llibertat d’expressió de l’opinió del poble i del dret del demandant a ser elegit i a l’exercir el seu mandat parlamentari”, consideren els jutges.

Publicitat

Però els jutges encara van més enllà i descriuen la tirania del govern d’Erdogan: “Les pròrrogues de la privació de llibertat de la persona interessada, en particular durant dues campanyes electorals crítiques, és a dir, el referèndum i les eleccions presidencials, perseguien l’objectiu no declarat de sufocar el pluralisme i limitar el lliure joc del debat polític, el nucli mateix d’una societat democràtica”.

En la sentència, el tribunal insta Turquia a pagar 10.000 euros a Demirtas per dany moral i 15.000 euros per costos i despeses.

No obstant això Turquia ja ha rebutjat la decisió argumentant que no és vinculant. Demirtas, de 45, s’enfronta a una pena de 142 anys.

Et pot interessar  El TEDH es pronuncia dimarts sobre els primers casos de justícia climàtica a Europa
Publicitat

Opinió

Minut a Minut