Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Alay esmicola les paranoies espanyolistes sobre els contactes amb Rússia

|

- Publicitat -

El cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha posat punt final al circ mediàtic que gira entorn els suposats contactes del president exiliat amb el Kremlin. En entrevistes a eldiario.es i a Rac 1, Alay ha admès tres viatges a Rússia, dos de privats i un com a cap de l’oficina de Puigdemont el març del 2019 per respondre l’interès dels mitjans de comunicació russos per entrevistar el president de la Generalitat.

Tot i això, ha negat que el procés independentista hagi buscat el suport de Rússia i ha desmentit que hi hagués intenció, en cap moment, de crear un entramat internacional per finançar la independència.

Publicitat

Pel que fa a les polèmiques declaracions del portaveu d’ERC al Congreso, Gabriel Rufián, ha considerat que són “molt injustes” i més venint d’algú del moviment independentista. Alay ha manifestat que “no vol posar més llenya al foc” després de les “desagradables” paraules de Rufián, que aquest dimarts va dir sobre els contactes de l’entorn de Puigdemont amb Rússia: “Són senyorets pensant que eren James Bond”.

En contraposició al comportament del portaveu d’ERC, Alay ha assegurat que mai tindrà males paraules contra companys del moviment independentista. Una actitud que, segons ha dit, és de “primer curs de repressió”.

També ha admès que s’ha sentit “molt sol” per part d’ERC. “Si ningú diu res més, es pot interpretar que una part de l’independentisme dona per bo el relat de la claveguera de l’Estat i crea un ambient que crec que és molt perniciós pel moviment independentista a Catalunya i a Europa”, ha dit. Segons Alay, si un independentista “dona ales de veracitat a relats de fantasia” vol dir que potser algú altre a Europa també s’ho creurà. I, en aquest sentit, ha demanat responsabilitat al portaveu d’ERC al Congreso.

Et pot interessar  VIDEO | Puigdemont tornarà a Catalunya el dia del ple d'investidura, però deixarà la política si no és escollit president

Els “contactes” amb Rússia

Alay ha afirmat que el motiu del seu viatge oficial a Rússia el 2019 va ser per respondre l’interès dels mitjans russos i ha afegit que l’interès també hi era per part de mitjans irlandesos, britànics, francesos, italians… En aquest sentit, ha defensat que la seva obligació com a director de l’oficina era atendre’ls a tots.

Així mateix, ha assegurat que no se’n penedeix dels contactes que hagi pogut tenir i ha negat haver-se sentit utilitzat per una suposada voluntat de Rússia de desestabilitzar la UE. També ha volgut deixar clar que mai s’ha demanat el suport internacional de cap país a la independència de Catalunya i que es limitaven a explicar la situació que hi ha a Catalunya.

Pel que fa a la decisió del Parlament Europeu d’investigar els contactes entre Rússia i l’independentisme, Alay ha dit que això ha passat després del reportatge de ‘New York Times’ que cita un informe d’intel·ligència europeu. I ha dit que es deuen referir a l’informe de la Guàrdia Civil. “Mai em vaig entrevistar amb cap membre del govern rus”, ha reblat.

Sobre la voluntat del president Puigdemont de tornar a Catalunya, Alay ha assegurat que té “tota la determinació” de fer-ho quan tingui “resolucions favorables”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut