Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Forcadell no es mostra sorpresa per la decisió del Suprem: “D’aquest tribunal no espero justícia, sé que és venjança”

El president de la Generalitat fa una crida a l’independentisme per fer un “salt conjunt” davant la potestat del Suprem de poder suspendre el 100.2 dels presos polítics

Agències 23/07/2020
Pla mitjà de Carme Forcadell sortint caminant de la presó de Mas d'Enric el 17 de febrer del 2020 Autor @marcpuigperez

La presidenta legítima del Parlament Carme Forcadell ha assegurat que no està sorpresa per la decisió del Tribunal Suprem de revocar el 100.2 que li va concedir la presó de Mas d’Enric. “La competència sobre el 100.2 és de l’ Audiència provincial, però el Suprem l’assumeix per poder revocar-me’l. No em sorprèn, d’aquest tribunal no espero justícia, sé que és venjança”, ha afirmat a través del seu compte de Twitter. El Suprem també ha obert la porta aquest dijous a suspendre el 100.2 a la resta d’independentistes presos. L’alt tribunal s’ha pronunciat després que el jutjat de vigilància penitenciària de Lleida traslladés aquesta qüestió al Suprem.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat a la decisió del Tribunal Suprem. “Que a l’estat espanyol cap independentista pot trobar-hi justícia, ja ho sabíem. Que Espanya no reconeixerà el dret a l’autodeterminació dels catalans, també. I aleshores? Aleshores tot depèn del salt col·lectiu conjunt de tot l’independentisme (institucions + societat civil)”, ha afirmat Torra a Twitter. Precisament el president es va referir ahir a un nou referèndum com a “salt col·lectiu” tot i que avui no n’ha fet referència explícita.

El pronunciament arriba quan la situació dels independentistes presos ja ha canviat. Des de la setmana passada ja han superat el 100.2 i estan en tercer grau. A més, Forcadell va ser traslladada el 15 de juny de la presó de Mas d’Enric a la presó de dones de Barcelona Wad- Ras, que és qui li ha concedit el tercer grau.

Fins ara la fiscalia podia recórrer la decisió de les juntes de tractament de concedir el tercer grau i encara no s’havia pronunciat sobre aquesta qüestió. Ara caldrà veure si l’escenari canvia amb la decisió d’avui del Suprem.