Edició 2241

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 13 de setembre del 2024
Edició 2241

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 13 de setembre del 2024

Fedea que no defensa l’espoli fiscal calcula que Catalunya rebria entre 6.600 i 13.200, xifra impossible amb el document signat

El think tank avisa que si es tira endavant l'Estat haurà d'ajustar a la baixa la despesa o augmentar la pressió fiscal

|

- Publicitat -

El nou sistema de finançament per a Catalunya podria suposar un transvasament anual d’entre 6.600 i 13.200 euros a la hisenda catalana, segons ha publicat aquest dimarts la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), fundació que nega l’espoli fiscal, que ha elaborat un primer càlcul exagerat de les implicacions financeres del pacte entre el PSC i ERC per la investidura de Salvador Illa. El director de l’entitat, Angel de la Fuente, ha assegurat que s’elevaria el finançament homogeni de la Generalitat entre un 25% i un 50%, cosa que “situaria clarament per sobre de qualsevol altra comunitat no foral”. El think tank avisa que si es tira endavant una millora dels ingressos per les arques catalanes, l’Estat haurà d’ajustar a la baixa la despesa o augmentar la pressió fiscal.

Publicitat

El think tank ha arribat a aquesta conclusió perquè considera que el nou sistema de finançament implicaria una reducció de l’aportació catalana a la caixa comuna d’entre un 30% i un 60% del dèficit fiscal, que el Govern ha fixat en 22.000 milions. I d’aquests percentatges en surten les xifres d’entre 6.600 i 13.200 milions d’euros que es deixarien d’aportar.

De la Fuente ha precisat que l’estimació del dèficit fiscal de l’administració catalana sobre la qual han fet les estimacions és “molt esbiaixada a l’alça” i, per tant, un càlcul “molt qüestionable”. Tot i això, explica que “l’estimació de màxims del dèficit fiscal que elabora la Generalitat s’ha convertit en la referència dominant en el debat públic a Catalunya i, com a tal, condicionarà directament l’actuació dels partits regionals en la negociació dels paràmetres del nou sistema”.

Fedea apunta que estendre la mesura a la resta de comunitats de règim comú en les mateixes condicions costaria entre 31.000 i 62.000 milions d’euros addicionals. Si s’estengués a Madrid i a les Illes Balears que són les comunitats juntament amb Catalunya que més aporten al sistema, l’Estat perdria 37.000 milions d’euros addicionals.

Et pot interessar  ERC amenaça el PSOE amb retirar-li el seu suport al Congrés si incompleix la seva paraula amb el finançament

L’anàlisi avisa que si es tira endavant aquesta millora dels ingressos sense que cap comunitat perdi finançament, “l’Estat haurà d’ajustar a la baixa la despesa, reduint les prestacions de la seva competència, com les pensions o la defensa, o augmentar (ara o en el futur) la pressió fiscal sobre la minvant part de la població que segueixi estant subjecta als seus tributs”.

Segons Fedea, el transvasament d’entre 6.600 i 13.200 milions serien els efectes a mitjà termini. De la Fuente apunta que a llarg termini “les coses encara pinten pitjor” perquè quan el Govern “tingui realment els diners a la mà, l’aportació a la solidaritat s’anirà reduint en successives rondes negociadores i podria tendir a zero, amb una rapidesa especial quan la Generalitat estigui presidida pels independentistes”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut