Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Espanya es fa l’ofesa per la seva exclusió dels actes dels 200 anys de la independència de Mèxic

|

- Publicitat -

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha exclòs l’Estat espanyol de la commemoració dels 200 anys de la independència. Això, segons la publicació mexicana ‘Proceso, ha crispat la diplomàcia espanyola, que ha fet saber el seu malestar a Mèxic. Les relacions diplomàtiques s’enverinen encara més davant la insistent petició de López Obrador perquè Espanya es disculpi dels greus comesos durant la conquesta.

Aquest 30 d’abril el secretari de relacions exteriors mexià, Marcelo Ebrard, va fer escala a Madrid aprofitant el seu viatge a Rússsia, per intentar suavitzar la mala maror entre els dos estats. El 14 de febrer la ministra espanyola d’Exteriors, Arancha González Laya, va fer saber a Mèxic el profund malestar per l’exclusió dels estats invitats a tal celebració. Va canlitzar la protesta per mitjà de l’ambaixadora. L’acte central de la celebració dels 200 anys de la consumació de la independència es farà el 27 de setembre i prèviament tindrà lloc una desfilada cívico-militar el dia 16 del mateix mes.

Publicitat

Les relacions travessen un moment tens des que López Obador va adreçar el 2019 una carta al rei Felip VI, en la qual li demanava que admetés la “responsabilitat històrica” d’Espanya en els greuges causats i es disculpés o oferís els rescabalaments polítics que això comporta. També ha fet augmentar la tensió la crítica del president mexicà a grans empreses espanyoles com Iberdrola, a les que acusa de corrupció.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut