Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

ERC titlla de “victòria parcial” la decisió del TSJC sobre el 25% en castellà

La portaveu republicana lamenta que continua la “judicialització” però recorda que el CGE va avalar la legalitat de les normes

Redacció 04/07/2022
Marta Vilalta (ERC).

Els republicans amb un gust agredolç amb el nou pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, amb el qual reconeix la nova legislació sobre el català impedeix executar la sentència del 25%. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta ho qualifica d'”una victòria parcial” i manifesta que “el que diu el TSJC és que és impossible executar la sentència perquè ha canviat el marc legal, i això és el que ens demostra que va valdre la pena”.

Els republicans estan “satisfets” amb la feina feta, tant amb la llei impulsada per PSC, ERC, JxCat i ECP com amb el decret del Govern convalidat al Parlament, i remarquen el seu “esforç” per al consens. Amb tot, Vilalta lamenta que continua la “judicialització”, però recorda que el CGE va avalar la legalitat de les normes.

El TSJC també ha preguntat a les parts personades si hauria de presentar una qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional (TC) perquè aquest avaluï si la nova normativa s’adequa a la Constitució i a la jurisprudència sobre el català que va marcar la sentència de l’Estatut. El Consell de Garanties Estatutàries va emetre dos informes, a instàncies de Vox, Cs i PPC, per a la proposició de llei i per al decret llei. En tots dos casos, l’òrgan va avalar per unanimitat les lleis i va apuntar que no faltaven l’Estatut ni la Constitució.