Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Els indults, bàsicament un tema en clau espanyola

|

- Publicitat -

Diversos ministres del govern espanyol, amb alguns matisos, han sortit en defensa dels indults als presos independentistes després que el cap de l’executiu, Pedro Sánchez, hagi anunciat que s’aprovaran en el Consell de Ministres de demà dimarts. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha defensat en una piulada a Twitter que són un “instrument constitucional i legítim” i que és “el moment de la política amb majúscules”. “La història està plena de moments en què cal prendre decisions valentes”, ha dit la socialista, que ha subratllat que estarà “sempre amb la llei”.

La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha remarcat que és una “decisió transcendental i valenta per afrontar amb diàleg” el conflicte català. La vicepresidenta d’Unides Podem ha opinat que els indults són “un punt de partida per construir un nou projecte de país compartit”. “Comprenem perfectament que els últims anys han suposat ferides i decepcions. Ara toca mirar-nos als ulls i caminar juntes cal al futur”, ha afirmat.

Publicitat

La vicepresidenta segona i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat en declaracions des de Cantàbria que “tot el que pugui contribuir” a generar “confiança, estabilitat política, econòmica i social” és un “actiu econòmic”. Calviño ha defensat l’aposta pel “retrobament, convivència, diàleg i concòrdia”.

La ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, ha destacat que el Consell de Ministres farà “un pas valent per a la normalització política del nostre país”. “Els indults acaben amb l’enquistament polític que durant anys s’ha viscut a Catalunya”, ha assegurat.

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha dit -també a Twitter- que el govern espanyol vol “recuperar el diàleg i la convivència”. “Apostem pel retrobament amb Catalunya i els catalans i catalanes perquè és l’única manera d’avançar”, ha opinat.

En una altra piulada, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que els indults són “un pas definitiu per acabar amb la judicialització de la política” i ha afirmat que cal “fer camí plegats”. “Avançarem conjuntament amb Catalunya, amb fraternitat, diàleg i negociació”, ha apuntat.

LA DRETA ESPANYOLA
Quatre dies després de l’acte al Cercle d’Economia i de l’aval del president de la CEOE, Antonio Garamendi, als indults, el líder del PP, Pablo Casado, ha criticat la patronal pel seu paper a favor del projecte de retrobament del govern espanyol. “Cap lobby a la recerca de fons europeus ens apartarà del nostre camí”, i “els que van marxar de Catalunya per mantenir el seu compte de resultats davant de l’independentisme no poden pretendre ara que marxem de Catalunya per mantenir el compte de resultats de Sánchez amb l’independentisme”. “Seguirem defensant els catalans moderats i complidors de la llei ens votin o no ens votin”, ha dit.

Et pot interessar  L’exdiputat del PP menorquí Juan Carlos Grau, condemnat per distribuir pornografia infantil

Segons Casado, Sánchez ha presentat el seu “desacatament a la legalitat i desfalc de sobirania en format d’òpera bufa al Liceu” amb “una platea subvencionada pels fons europeus, una llotja virtual a Lledoners, que ha escrit el llibret, i una fila zero a Waterloo que en comptes d’aplaudir ha començat a donar cops de peu”. Sánchez pretén “dividir el país” per deixar el PP “fora de la negociació”. “El que veiem avui al Liceu és una suposada societat civil trencada i dèbil entregada a un govern amb diners però sense principis”.

I la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, creu que l’única “retrobada” serà amb els “colpistes” del procés i ha advertit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que els indults que aprovarà dimarts el Consell de Ministres “no es faran en nom de Catalunya”, sinó “en contra de més de la meitat de catalans”. Arrimadas ha criticat Sánchez per “disfressar-se d’home d’estat” només per “quedar-se a la Moncloa”. La líder de la formació taronja creu que Sánchez “ha triat un bon lloc per fer teatre”, al Gran Teatre del Liceu. Arrimadas també ha advertit el president d’ERC, Oriol Junqueras, que considera els indults un “triomf” que demostra algunes de les “febleses” dels aparells de l’Estat: “No es posin tan contents, el que mostra és la debilitat de Pedro Sánchez, no la d’Espanya”. I ha criticat que els presos independentistes no mostren “penediment” i diuen que “ho tornaran a fer”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut