Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El TSJC posa més traves a la lluita contra la sentència del 25% de castellà a l’escola

|

- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la personació de quatre entitats més en l’incident d’execució de la sentència del 25% de castellà a les aules. En concret, i amb el suport de l’Advocacia de l’Estat, ha desestimat les peticions de la Intersindical-CSC, l’Associació d’Estudiants en Defensa de l’Educació, la Fundació Catalunya Fons per a la Defensa dels Drets dels Catalans i UGT. Segons el tribunal, l’obligació de fer el 25% de castellà no va en detriment de l’ús del català. El tribunal ja va excloure al juny Òmnium, Plataforma per la Llengua i la FNEC i va acceptar Hablamos Español i l’AEB.

Dos dels cinc magistrats han presentat un vot particular contrari, al·legant que l’obligació de fer un 25% de castellà sí que afecta l’ús del català. A més, recorden que el dret a la tutela judicial efectiva s’ha d’interpretar de forma extensiva.

Publicitat

En el cas de la Intersindical, la Fundació Catalunya i l’Associació d’Estudiants, el tribunal admet que els seus estatuts fan referència a la promoció del català i fan activitats educatives. El tribunal diu que el recurs per a l’execució forçosa de la sentència es va interposar contra la suposada inactivitat de la Generalitat per assegurar l’ús vehicular mínim del castellà, no pas del català. Segons el tribunal, el fet de garantir un 25% de castellà no va en detriment del català: “No afecta de cap manera a l’ús normal del català com a llengua vehicular i d’aprenentatge”.

En el cas d’UGT, el tribunal diu que el procediment es refereix als drets dels alumnes, no pas dels treballadors, i per tant no hi ha cap benefici o perjudici econòmic, professional o laboral per als docents.

Et pot interessar  Aragonès acusa Illa de defensar la proposta de Cs sobre trilingüisme: "Cal un president que no abandoni la llengua mai"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut