Edició 1953

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 30 de novembre del 2023
Edició 1953

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 30 de novembre del 2023

El TSJC posa més traves a la lluita contra la sentència del 25% de castellà a l’escola

|

- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la personació de quatre entitats més en l’incident d’execució de la sentència del 25% de castellà a les aules. En concret, i amb el suport de l’Advocacia de l’Estat, ha desestimat les peticions de la Intersindical-CSC, l’Associació d’Estudiants en Defensa de l’Educació, la Fundació Catalunya Fons per a la Defensa dels Drets dels Catalans i UGT. Segons el tribunal, l’obligació de fer el 25% de castellà no va en detriment de l’ús del català. El tribunal ja va excloure al juny Òmnium, Plataforma per la Llengua i la FNEC i va acceptar Hablamos Español i l’AEB.

Publicitat

Dos dels cinc magistrats han presentat un vot particular contrari, al·legant que l’obligació de fer un 25% de castellà sí que afecta l’ús del català. A més, recorden que el dret a la tutela judicial efectiva s’ha d’interpretar de forma extensiva.

En el cas de la Intersindical, la Fundació Catalunya i l’Associació d’Estudiants, el tribunal admet que els seus estatuts fan referència a la promoció del català i fan activitats educatives. El tribunal diu que el recurs per a l’execució forçosa de la sentència es va interposar contra la suposada inactivitat de la Generalitat per assegurar l’ús vehicular mínim del castellà, no pas del català. Segons el tribunal, el fet de garantir un 25% de castellà no va en detriment del català: “No afecta de cap manera a l’ús normal del català com a llengua vehicular i d’aprenentatge”.

En el cas d’UGT, el tribunal diu que el procediment es refereix als drets dels alumnes, no pas dels treballadors, i per tant no hi ha cap benefici o perjudici econòmic, professional o laboral per als docents.

Et pot interessar  El jutge vol investigar Vergés pel retard en la vacunació de CNP i Guàrdia Civil i li ofereix declarar voluntàriament
Publicitat

Més notícies

Opinió