Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023
Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023

El Tribunal Suprem passa la pilota a la Mesa del Congrés

|

- Publicitat -
El Tribunal Suprem no suspendrà com a diputats Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, segons publica aquest dissabte La Vanguardia. Els magistrats deixaran la decisió a mans de la Mesa del Congrés dels Diputats que es constituirà e pròxim dimarts 21 de maig, que tindrà majoria progressista i que estarà presidida per Meritxell Batet. Els quatre diputats presos prendran possessió del seu càrrec dimarts a la sessió constitutiva, i els serveis jurídics del Congrés han estudiat durant els últims dies com actuar respecte a les seves funcions i si la majoria absoluta baixaria de 174 a 176 si fossin suspesos, fet que podria facilitar una investidura de Sánchez sense el suport ni l’abstenció dels partits independentistes.
Segons La Vanguardia, malgrat que el jutge instructor, Pablo Llarena, va aplicar l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal per suspendre els diputats electes al Parlament de Catalunya, els magistrats no són partidaris d’aplicar el mateix article en aquest moment i en el cas dels diputats presos del Congrés dels Diputats. La Sala entén que ha de ser la Mesa del Congrés qui, si ho considera, apliqui l’article 21.2 del Reglament del Congrés, que estableix que se suspendrà un diputat “si, un cop concedida per la cambra l’autorització objecte d’un suplicatori i la interlocutòria de processament sigui ferma, es trobés en situació de presó preventiva i mentre aquesta duri”.

Amb tot, el Congrés encara no ha aprovat el suplicatori de què parla el Reglament perquè el propi Suprem encara no l’ha demanat, i a la seva última interlocutòria apuntava que no el demanaria perquè ho considera improcedent a aquestes alçades del judici oral. El Suprem busca evitar d’aquesta manera repetir l’actuació de Llarena i que s’acusi el tribunal d’invasió de competències del poder legislatiu.

Publicitat

Per tot plegat, només es compleixen dues de les tres condicions de què parla el reglament del Congrés, i els magistrats entene que haurà de ser la Mesa i els serveis jurídics del Congrés qui determini si es compleixen les condicons per suspendre’ls de mutu propi o no.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió