Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

El president de Còrsega té clar que la solució a l’afer català “no pot ser judicial, ha de ser política”

Simeoni admet que l’1-O va comportar un “enduriment” de França davant les reivindicacions dels corsos

Agències 08/11/2021

El president de Còrsega, Gilles Simeoni, defensa que “la solució política” a l’afer català ha de passar per “un procés de diàleg”. “La solució no pot ser judicial, ha de ser política”, afirma en una entrevista a l’ACN durant el congrés de l’Aliança Lliure Europea. Simeoni assegura que els corsos són “totalment solidaris amb la reivindicació democràtica dels catalans”, però reconeix que la situació catalana els ha repercutit. “La solidaritat entre l’estat espanyol i l’estat francès ha conduït a un enduriment de la posició de l’estat cap a Còrsega”, diu, preguntat per com 1-O ha afectat les seves reivindicacions. Segons ell, França considera que si fan concessions, hi haurà “un reforçament de la demanda independentista i un risc de secessió”.

“Pot ser un pretext per no avançar més de pressa pel camí d’una discussió política amb nosaltres”, remarca. Després d’un primer mandat al Consell Executiu de Còrsega on ha fet “aprenentatge de responsabilitat”, Simeoni encara el segon aquest any amb una majoria ampliada i l’objectiu que París escolti “l’aspiració política” dels corsos a ser “reconeguts com a poble”.

En les eleccions del juny, el seu partit, Femu a Corsica, va obtenir més de 40% dels vots. “Aquesta legislatura ha de servir per consolidar de manera irreversible el camí del poble cors cap a la seva emancipació institucional, política, econòmica, social i cultural”, defensa.

Decepció amb Macron

Simeoni es queixa que fins ara Macron ha rebutjat “totalment tenir en consideració la dimensió política de la qüestió corsa”, però el president cors no tira la tovallola. Així, insta el president francès Emmanuel Macron a “canviar de posició” i escoltar “l’expressió de les urnes”: “Els corsos han votat de forma massiva des del 2015 per una llista nacionalista que busca una solució política”.

Simeoni avisa que si París no “obre un diàleg” amb Còrsega, els joves es podrien “radicalitzar”. A principis de setembre, el Front d’Alliberament Nacional de Còrsega (FLNC) va amenaçar de tornar a agafar les armes si Macron no mou fitxa. “El retorn a la violència és inacceptable, seria un error històric”, diu taxativament el president de Còrsega.