Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Ple del Parlament celebra el debat a la totalitat dels pressupostos amb les esmenes de Junts, la CUP, Vox, el PP i Cs

|

- Publicitat -

Hores decisives pels pressupostos de la Generalitat de Catalunya d’aquest any 2023. El Ple del Parlament afronta el debat a la totalitat dels pressupostos aquest dimarts, 14 de febrer, després d’un intens estira-i-arronsa en les negociacions dels comptes, que finalment va saldar-se el passat dimecres, 1 de febrer, amb un pacte entre el Govern d’ERC, els comuns i el PSC per arribar a un acord en el projecte pressupostari. L’acord, tanmateix, va rebre diverses esmenes per part de la resta de grups parlamentaris, Junts, la CUP, el PP, Vox i Cs, les quals també es votaran en el debat d’avui. A més a més, la cambra catalana també celebrarà el debat a la totalitat del projecte de la ‘llei d’acompanyament’, que són les mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic als comptes, i el qual també ha rebut esmenes dels altres grups.

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, farà la primera intervenció a la cambra per presentar el projecte. A continuació, intervindran els representants de la resta de grups parlamentaris per a presentar les seves esmenes i, un cop finalitzat el debat, aquestes es votaran conjuntament. L’aprovació de les esmenes es tradueix en el rebuig del Ple del Parlament al projecte pressupostari, de manera que els comptes tornarien al Govern. En cas que les esmenes es rebutgin, els pressupostos continuaran la seva tramitació parlamentària.

Publicitat

Malgrat que les esmenes per part dels grups unionistes i espanyolistes eren previsibles, perquè tal com ha al·legat l’extrema dreta de Vox els comptes “reforcen l’agenda separatista”, preocupen les esmenes dels partits independentistes, Junts i la CUP. Els anticapitalistes, d’una banda, sí que van avançar que esmenarien el projecte, ja que un pacte tant amb Junts com amb el PSC “allunyava el seu suport”. Després del trencament de la coalició d’ERC i Junts, ja el mateix mes de novembre van avançar que la seva formació era més a prop d’una esmena que d’aprovar el projecte, paraules que finalment han complert amb la presentació d’una esmena a la totalitat. “El que nosaltres plantegem és una esmena a les polítiques del Govern” va afirmar Eulàlia Reguant pocs dies enrere.

Et pot interessar  Lluís Puig demana a Junts repetir a les llistes del 12-M per “poder tornar a trepitjar el Parlament”

D’altra banda, els de Laura Borràs també advertien que una esmena a la totalitat era un escenari “previsible”, el qual finalment també han complert. Critiquen que l’executiu d’Aragonès ha “triat la confortabilitat autonòmica” pactant amb el PSC i els Comuns en comptes d’amb l’independentisme; a més, tampoc consideren que siguin uns “bons comptes” perquè “no ajuden els més vulnerables” davant la inflació amb reduccions fiscals, “no dona suport a pimes i comerços” per pagar la factura de la llum i no “inclou mesures fiscals clares per combatre el despoblament rural”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut