Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

El Govern convoca una reunió tècnica de la mesa de partits per analitzar la situació de les eleccions

|

- Publicitat -

El Govern de la Generalitat ha convocat per avui dissabte a dos quarts d’una del migdia una reunió tècnica de la mesa de partits per “compartir” la posició de l’executiu català sobre la convocatòria electoral i valorar la situació amb les formacions polítiques. La trobada serà telemàtica i està previst que hi assisteixi el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé. També hi haurà el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol. La reunió tindrà lloc enmig de la polèmica a l’entorn de l’ajornament de les eleccions per la situació de la pandèmia, dels recursos que s’han presentant en contra del decret del Govern i de les resolucions provisionals que ha pres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que suspenen de forma cautelar la decisió de la Generalitat i mantenen, per ara, els comicis el 14 de febrer.

En una nota difosa aquest divendres al vespre, i després d’analitzar les darreres resolucions de l’alt tribunal, el Govern “constata”, però, que el TSJC “no qüestiona en cap moment la validesa jurídica del decret de suspensió, ni la competència del vicepresident en funcions de president per signar-lo”. L’executiu posa en valor que el TSJC “diferencia el que seria la votació del 14-F, amb més de 5 milions de catalans convocats a votar, de la resta del procés electoral”. I afegeix que aquesta interlocutòria no entra “al fons” de la qüestió. A més destaca el vot particular d’un dels magistrats que considera que celebrar les eleccions el 14-F “posa en perill el dret de sufragi actiu i passiu, el dret a la vida, a la integritat física i a la salut” i afirma que una possible reducció de la participació ciutadana “podria deslegitimar” el resultat electoral.

Publicitat
Et pot interessar  Albiach: "Només hi haurà Govern amb el vot dels comuns si l'habitatge és una prioritat"

Davant d’aquesta situació el Govern reitera que el 30 de maig és “la millor opció” per celebrar unes eleccions “amb totes les garanties possibles”, i subratlla que és la data que es va fixar “per consens de la majoria” de les forces polítiques amb representació parlamentària. En tot cas, l’executiu “es compromet” a treballar perquè els comicis, en cas d’haver-se de fer el 14-F, es puguin celebrar “amb les màximes garanties”. També alerta, però, que seguirà prenent les “mesures necessàries” per reduir el nombre de contagis per la covid-19 i que seguirà “bolcat” en el diagnòstic de casos. També “intensificarà” la comunicació pública dels protocols per poder exercir el dret a vot amb la major seguretat. Finalment, el Govern lamenta els “greuges” que pugui causar en la ciutadania la “judicialització” del procés electoral i el cost econòmic “elevat” que la decisió del TSJC pot causar sobre les arques públiques.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut