Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

El Gobierno, a les portes d’aprovar un pla de Recuperació que pot malbaratar els 140.000 milions dels fons europeus

|

- Publicitat -
ERC no donarà suport aquest dijous a la convalidació del pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Gobierno que es debatrà al ple del Congrés dels Diputats. Fonts dels republicans han argumentat que el pla “no especifica la destinació dels fons, ni té present les Pimes i altres espais de l’economia productiva”. Segons els republicans el pla està farcit de mancances que faciliten que se n’aprofitin “les grans empreses de l’Ibex”, i a més és “poc transparent” perquè “no explicita mecanismes que garanteixin una distribució autènticament territorial” dels fons.

En cas que s’aprovi, ERC votarà perquè es tramiti com a projecte de Llei per poder-hi presentar esmenes.

El pla serveix de base per preparar l’Administració per facilitar col·laboracions público-privades per absorbir els 140.000 MEUR dels fons europeus per a la recuperació per plantar cara als efectes de la pandèmia.

Publicitat

Estipula la posada en marxa “d’inversions, transformacions i reformes estructurals” per transitar cap a una economia sostenible i preveu el desplegament de l’agenda ‘Espanya Digital 2025 per impulsar la connectivitat i la digitalització del teixit productiu.

El decret estableix que caldrà crear un model per a la “selecció, seguiment, avaluació i coordinació dels projectes i programes d’inversió” amb la finalitat que s’executin i “impulsin un “canvi de model productiu per a la recuperació després de la pandèmia”.

Una part del pla se centra en l’agilització de l’administració per fer possible que els projectes es duguin a terme amb celeritat i que s’esgoten els fons europeus.

Preveu crear equips multidisciplinars per “maximitzar les disponibilitats en matèria de recursos”, i impulsar les noves tecnologies en la gestió dels programes.

En aquest sentit, preveu impulsar la col·laboració público-privada a través de la nova figura dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) que executaran els projectes.

Et pot interessar  Aragonès: "El PSC hauria de canviar molt per formar un govern conjunt. Ho veig inviable"

Paral·lelament, el Ministeri d’Hisenda crearà un registre per identificar els operadors interessats en un PERTE i facilitar-ne la gestió.

El del pla de Recuperació és un dels cinc decrets aprovats pel Consell de Ministres del 22 de desembre que el Congrés debatrà i votarà aquest dijous.

També hi ha els d’ajudes al sector turístic, l’hostaleria i el comerç; la suspensió dels desnonaments i del tall de subministrament durant l’estat d’alarma: l’emissió d’un crèdit per pagar pel magatzem de gas Castor, i les mesures que cal adoptar amb relació al Brexit, que inclou l’augment del Salari Mínim Interprofessional a 950 euros.

La plataforma Octuvre també ha alertat d’aquest possible “decretazo” i n’ha explicat els riscos en un fil a Twitter.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut