Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El fil de Twitter sobre el Govern que mostra la visió de Junts

Joan Canadell ha exposat el seu punt de vista sobre el Govern i ha explicat que amb 32 diputats necessiten pactar, i per tant, no poden implementar únicament el seu programa, traspassant part de la pressió per la DUI a ERC

Redacció
Redacció 13/08/2021
Pla mitjà del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. Imatge del 28 de gener de 2020.

Joan Canadell, diputat de Junts, ha fet un fil de Twitter en què ha reflexionat sobre com va ser possible l’acord del Govern de Catalunya i ha analitzat quina força té. Canadell ha comparat els programes dels dos partits independentistes que configuren el Govern (ERC i Junts) i ha mostrat que hi ha hagut un equilibri de forces entre els dos partits. No obstant això, ha calgut l’abstenció de la CUP, que ha establert com a condició un període màxim de dos anys de taula de diàleg.

Un dels punts que Canadell ha ressaltat com els de major diferència entre ERC i Junts ha estat la predisposició a la Declaració Unilateral d’Independència. Junts considerava que s’havien de fer preparatius per aplicar-la si es passava del 50%, cosa que va succeir en les darreres eleccions, mentre que ERC afirmava que era un escenari “viable” però no “desitjable”.

Canadell ha destacat el que ha qualificat “d’empat”, entre ERC i Junts, malgrat no haver estat la primera força independentista, i ha volgut mencionar que l’agenda del govern és un entremig que es deriva dels resultats de les eleccions del 14-F.

El diputat de Junts ha explicat que amb 32 diputats han de pactar. De manera que apunta que si haguessin tingut més diputats haurien pogut tenir una major contundència pel que fa a la DUI, però amb el resultat electoral del 14-F no és possible. D’aquesta manera, traspassa la pressió a ERC, i en menor mesura, a la CUP que podria dificultar l’acció de Govern si veiés que no s’avança cap a la independència.

Finalment, el president de la cambra de Barcelona ha ressaltat la transparència de Junts, ja que han publicat tota la informació i ha exposat que un Govern entre ERC-Podem no hagués estat clarament independentista. De fet, ha dit que l’única estratègia que haguessin tingut hagués estat la de diàleg amb l’Estat. Canadell ha estat contundent en aquest aspecte i ha afirmat que el Govern ERC-Podemos hauria pactat amb el PSOE-Podemos i hagués fet retrocedir el “procés” i el “progrés” 4 anys més.