Dimecres, 2 de desembre de 2020 - Edició 860
La República

Comín es planteja preguntes per saber “fins a quin punt el Suprem ha quedat noquejat” després de la sentència de Bèlgica

El conseller exiliat recorda que confrontar la justícia espanyola amb l’europea “s’està confirmant com una de les claus per vèncier la repressió i culminar el camí”

Àlex Huguet
Àlex Huguet 12/08/2020
L'eurodiputat de JxCat, Toni Comín, durant un debat a l'Eurocambra al maig del 2020, a Brussel·les. (Horitzontal)

El conseller legítim i eurodiputat de JxCat, Toni Comín, ha plantejat a través d’un fil a Twitter, el panorama futur de la situació dels exiliats després de “la bomba jurídica que va esclatar al tribunal belga i que no tothom ha copsat la seva ona expansiva”. Així, l’eurodiputat planteja unes preguntes que ajuden a saber “fins a quin punt el Suprem ha quedat noquejat per la sentència sobre Lluís Puig”, com ara si el Parlament Europeu seguirà tenint en compte el suplicatori demanat pel mateix Llarena després que la justícia belga l’hagi declarat incompetent, o com reaccionarà el TJUE en el cas que s’acabi aprovant aquest suplicatori.

“Reconeixerà Llarena la seva manca de competència si el Tribunal d’Apel·lació manté la decisió del jutge de primera instància?”, afegeix Comín, assegurant que si no ho fa, “la justícia espanyola no té cap opció de tornar a emetre una euroordre”. Entre altres plantejaments jurídics, el més destacat és “què farà Estrasburg quan hi arribi el cas de l’1-O, després d’aquesta sentència de la justícia belga? Reforçarà els arguments per tal que sigui revocada la sentència del Suprem i les preses i presos polítics quedin en llibertat?”. Amb tot, el conseller a l’exili recorda que el Suprem “porta tres rounds davant la justícia belga i els ha perdut tots”, i confirma que confrontar les justícies espanyola i europea “s’està confirmant com una de les claus per vèncer la repressió i culminar el camí”.

Relacionats