Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Colau s’enfronta a una denúncia per presumpta concessió irregular de subvencions

Un grup d’advocats qüestiona les subvencions que l’Ajuntament de Colau va donar a l’Observatori DESC, la PAH i l’APE

Redacció 15/03/2021
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en roda de premsa.

El grup Abogados Catalanes per la Constitución ha denunciat davant la Fiscalia de Barcelona a l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i a altres responsables del consistori per presumptament concedir subvencions de forma directa a diverses entitats socials.

La denúncia, li atribueix els presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació i tràfic d’influències, i es refereix a subvencions de l’Ajuntament a l’Observatori DESC, a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i a l’associació Enginyeria Sense Fronteres.

A més de Colau, la denúncia recau en l’exregidora Gala Pint, la tinent d’alcalde Laia Ortiz, l’assessora municipal Vanessa Valiño, la regidora Laura Pérez, i la directora de l’Observatori DESC, Irene Escorihuela, ja que suposadament aquest centre de drets humans rebia les subvencions dirigides a la resta d’entitats.

L’escrit recull la concessió de subvencions extraordinàries que, a parer dels denunciants, “són part d’una continuïtat i habitualitat absolutament contraposada al termini d’excepcionalitat o extraordinària”, i que presumptament es van utilitzar per esquivar una licitació oberta o un concurs per concedir-les.

Presumptament “es tracta d’una subvenció recurrent i anual, que no obstant s’ha concedit presumptament per designació directa, i al marge de qualsevol principi de concurrència pública” justificant-ho com una subvenció excepcional, segons la denúncia.

“Només es pot interpretar, presumptament, com una forma encoberta de superar la lliure concurrència competitiva d’altres entitats i la lliure licitació”, la qual cosa, en paraules dels denunciants, seria presumptament una forma de desbordar el límit de contractacions discrecionals a les quals té dret Colau com a alcaldessa.