Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

CitizenGo, l’associació d’extrema dreta creada per Hazte Oír, oculta els seus comptes des de fa 6 anys

Gràcies a la tasca de Wikileaks es va saber que grans fortunes espanyoles havien finançat el naixement de Vox a partir de l’organització ultraconservadora

Redacció 14/12/2021
Un operari treu els rètols del polèmic autocar d'Hazte Oir, estacionat al dipòsit de vehicles de l'Ajuntament de Barcelona, al terme municipal de Castellbisbal. Imatge del 17 de març del 2017.

CitizenGo, una de les principals fundacions de l’extrema dreta espanyola, manté els seus comptes en secret. Aquest lobby ultraconservador neix a partir de la fundació extremista Hazte Oir, coneguda per les seves campanyes en contra dels drets del col·lectiu LGTBI, la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs i l’eutanàsia, entre d’altres.

Malgrat que la llei obliga a totes les entitats estatals inscrites com a fundacions a sotmetre’s a la supervisió comptable del Gobierno, els balanços de CitizenGo dels últims sis anys no consten en el Registre de Fundacions, segons explica InfoLibre. La manca de mecanismes que impedeixin la vulneració de la Llei de Fundacions fa impossible conèixer els fons d’aquesta associació d’on procedeixen i en què els gasten. Uns fons que, a més, són desgravables.

Gràcies a la tasca de Wikileaks es va saber que grans fortunes espanyoles havien finançat el naixement de Vox a partir de l’associació Hazte Oir. Entre els més de 200 contribuents de les altes esferes, que van aportar milions d’euros, es troben la marquesa Esther Koplowitz, una de les persones més riques d’Espanya; el difunt Isidoro Álvarez, president d’El Corte Ingles; o Juan Miguel Villar, que va ser ministre d’Hisenda espanyol i vicepresident del Reial Madrid.