Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Vox va néixer brut: Revelen que l’associació Hazte Oir va finançar el naixement de l’ultradreta amb l’ajuda de grans fortunes

|

- Publicitat -

Alts executius espanyols amb grans fortunes van finançar el naixement de Vox a partir de l’associació ultracatòlica Hazte Oir. Segons unes informacions del diari Público a les quals han tingut accés gràcies a unes filtracions de Wikileaks i amb l’ajuda de la investigació per part d’altres mitjans internacionals, es revelen més de 17.000 documents que acrediten la bona relació entre les altes esferes espanyoles i Vox. Documents com campanyes de propaganda i captació de fons, cartes dirigides a socis internacionals, i instruccions internes sobre la gestió d’informacions adverses.

El material també aglutina les activitats d’Hazte Oir des del 2001 i fins al 2017, i hi afegeix l’activitat del grup de defensa ultraconservador Citizen Go, fundat a Madrid el 2013. També publica una llista amb els executius encarregats de finançar i fer néixer el partit d’ultradreta, així com de fer-lo créixer un cop fundat. L’esfereïdora suma arriba als milers de persones, de les quals Wikileaks també revela les seves dades personals. A més, la llista inclou un apartat de grans donants, on hi ha més de 200 contribuents que van aportar milions d’euros.

Publicitat

Alguns noms destacats són personalitats com l’empresària i marquesa Esther Koplowitz, una de les persones més riques d’Espanya; el difunt Isidoro Álvarez, president d’El Corte Ingles; o Juan Miguel Villar, que va ser ministre d’Hisenda espanyol i vicepresident del Reial Madrid.

Et pot interessar  ERC, Comuns i CUP signen un compromís per a no pactar amb Vox ni amb Aliança Catalana
Publicitat

Opinió

Minut a Minut