Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Vox va néixer brut: Revelen que l’associació Hazte Oir va finançar el naixement de l’ultradreta amb l’ajuda de grans fortunes

Unes filtracions de Wikileaks demostren la relació entre les altres esferes espanyoles i el partit d’Abascal, que va rebre l’ajuda milionària de més de 200 donants

Redacció
Redacció 06/08/2021
Imatge d'un acte electoral de Vox / Flickr

Alts executius espanyols amb grans fortunes van finançar el naixement de Vox a partir de l’associació ultracatòlica Hazte Oir. Segons unes informacions del diari Público a les quals han tingut accés gràcies a unes filtracions de Wikileaks i amb l’ajuda de la investigació per part d’altres mitjans internacionals, es revelen més de 17.000 documents que acrediten la bona relació entre les altes esferes espanyoles i Vox. Documents com campanyes de propaganda i captació de fons, cartes dirigides a socis internacionals, i instruccions internes sobre la gestió d’informacions adverses.

El material també aglutina les activitats d’Hazte Oir des del 2001 i fins al 2017, i hi afegeix l’activitat del grup de defensa ultraconservador Citizen Go, fundat a Madrid el 2013. També publica una llista amb els executius encarregats de finançar i fer néixer el partit d’ultradreta, així com de fer-lo créixer un cop fundat. L’esfereïdora suma arriba als milers de persones, de les quals Wikileaks també revela les seves dades personals. A més, la llista inclou un apartat de grans donants, on hi ha més de 200 contribuents que van aportar milions d’euros.

Alguns noms destacats són personalitats com l’empresària i marquesa Esther Koplowitz, una de les persones més riques d’Espanya; el difunt Isidoro Álvarez, president d’El Corte Ingles; o Juan Miguel Villar, que va ser ministre d’Hisenda espanyol i vicepresident del Reial Madrid.