Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Centenars de persones clamen a Vic per la independència i el retorn dels exiliats

|

- Publicitat -

Centenars de persones han omplert, aquest vespre, la plaça Major de Vic per homenatjar els presos indultats i els encausats pel procés. Jordi Cuixart, Quim Forn, Jordi Sànchez, Josep Turull, Josep Rull i Dolors Bassa han agraït a la ciutadania el seu suport i han reiterat la seva voluntat de seguir lluitant per la independència de Catalunya. “Ho tornarem a fer i millor”, ha exclamat Cuixart. “Ens volien encongits i amb el cap avall i aquí estem”, ha afegit Bassa. També han exigit el retorn dels líders independentistes que són a l’exili. L’acte també ha comptat amb la presència dels encausats Txevi Buigas, Marcel Vivet, Roger Español, Dani Gallardo, Pol Serena i Jordi Pesarrodona.

A la plaça Major de Vic s’hi concentraven centenars de persones, entre les quals algunes personalitats, com la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Davant de tots ells, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha estat el primer a adreçar-se als assistents i instar-los a seguir amb la lluita. “Estem farts que no se’ns escolti, però no deixarem de lluitar fins que aquest país sigui independent. Per tant ho tornarem a fer i millor”, ha exclamat entre aplaudiments i crits a favor de la independència.

Publicitat

També Josep Rull ha insistit en el fet que, malgrat els tres anys de presó, estan “més forts que mai”. “Pensaven que sortiríem atemorits i sortim amb dignitat”, ha assegurat. Quim Forn, per la seva part, ha apel·lat al fet que és la força de la gent els que els impedeix decaure. “Us devem seguir lluitant”, ha afirmat, mentre que Jordi Turull ha assegurat que “per tornar-ho a fer, s’hi ha de tornar a ser” i ha fer una crida a la “unitat” i a tornar a omplir “places i carrers”.

Per la seva part, Jordi Sànchez ha apel·lat a la necessitat d’un nou referèndum. “Cap Estat, cap tribunal, ni cap cos policial podrà acabar amb la voluntat d’un poble que vol lluitar pel seu futur”, ha dit.

Et pot interessar  Entitats ecologistes i juvenils s'organitzen per a manifestar-se el 8 de juny a Barcelona davant "la crisi ecosocial"

Durant l’acte, organitzat pel :pacte, que inclou diverses entitats independentistes de la comarca d’Osona, s’han retirat les imatges dels presos polítics que penjaven a la plaça Major de Vic, però s’han mantingut la dels líders independentistes que són a l’exili. També se n’han desplegat de noves amb el missatge ‘Independència’. “No pararem fins que podem despenjar-les perquè això voldrà dir que hem pogut fer la independència efèctica”, ha exclamat Dolors Bassa, l’única republicana present a l’acte.

Els més de 3.000 “represaliats”

Amb l’acte també s’ha volgut denunciar que més de 3.000 persones han estat jutjades o estan pendents de ser-ho per fets relacionats amb el procés. Entre els assistents, presents a l’acte i que s’han adreçat als assistents hi havia Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó per la seva participació en la manifestació del setembre del 2018 a Barcelona contra el sindicat policial Jusapol.

També hi era l’osonenc Txevi Buigas, detingut en el marc de l’Operació Judas i pendent de ser jutjat; i Roger Español, que va perdre un ull durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 davant de l’Escola Ramon Llull de Barcelona. També ha parlat el santjoanenxcJordi Pesarrodona, condemnat a 14 mesos d’inhabilitació i una multa de 2.100 euros per desobediència l’1-O; i l’osonenc Pol Serena, que el proper 19 de juliol s’enfronta a 8 anys de presó per uns fets succeïts en la vaga general contra el judici de l’1-O del 21 de febrer de 2019.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut