Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Borrell diu que Lavrov el va avisar que si parlava de Navalni ell ho faria dels presos polítics catalans

|

- Publicitat -

L’Alt Representant de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha reconegut aquest dijous que el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, li va advertir per endavant durant la seva visita a Moscou del febrer passat que si esmentava el tema de l’opositor Alexei Navalni ell li trauria el de Catalunya. Borrell va fer a principis de febrer una controvertida visita a Moscou, per la qual va ser molt criticat. En la seva roda de premsa conjunta amb Lavrov, el cap de la diplomàcia europea va demanar a Rússia l’alliberament de Navalni i una recerca independent sobre l’enverinament que va sofrir el passat estiu.

Davant aquestes paraules, el ministre d’Exteriors rus li va replicar al·ludint casos d’abusos policials viscuts a la UE i els Estats Units i va treure a la palestra la situació dels presos independentistes com a exemple de “decisions judicials motivades políticament”. “Els líders independentistes catalans estan a la presó per organitzar un referèndum, una decisió que la justícia espanyola no ha revocat malgrat que tribunals d’Alemanya i Bèlgica hagin dictaminat en contra”, va retreure Lavrov. “Davant això, Espanya ha defensat el seu sistema judicial i ha demanat no dubtar de les seves decisions. Això és el que volem d’Occident en termes de reciprocitat”, va agregar.

Publicitat

Borrell ha explicat ara en una trobada organitzada pel Real Institut Elcano a Madrid el que havia ocorregut abans d’aquesta tibant roda de premsa. “Lavrov em va advertir que ‘si treus a Navalni et trauré el tema de Catalunya per a demostrar que tens problemes interns de Drets Humans i llibertats'”, ha indicat, defensant que ell no havia viatjat a Moscou per a “discutir si la situació del senyor (Oriol) Junqueras, que estava fent campanya electoral en aquest moment, era la mateixa que la de Navalni”, qui “s’arrisca a molts anys de règim penitenciari bastant diferent”. “Rússia no accepta que se li plantegin els temes de Drets Humans, en aquest cas Navalni, perquè per al règim de (Vladimir) Putin és una qüestió existencial”, ha justificat l’exministre d’Exteriors, que ha defensat novament la seva decisió de viatjar a Moscou en aquell moment.

Et pot interessar  L'Ajuntament de la Pobla de Segur canvia el nom del passeig Josep Borrell per 1 d'Octubre

Així, ha dit que va optar pel viatge perquè volia traslladar a Rússia “obertament” el rebuig europeu al que estava ocorrent amb Navalni. “Anar allí a dir-li-ho a la cara evidentment no anava a sortir gratis”, ha reconegut.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut