Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Boris Johnson dificulta la possibilitat d’un nou referèndum d’independència a Escòcia

El primer ministre assegura que no es farà una altra consulta fins que passin aproximadament quaranta anys

Redacció
Redacció 04/01/2021
El primer ministre britànic, Boris Johnson, a Downing el matí després de les eleccions generals a Londres, Regne Unit, el 13 de desembre de 2019. (Horitzontal)

Boris Johnson no vol sentir parlar d’un nou referèndum per la independència d’Escòcia a curt termini, després de la declaració d’intencions de Nicola Sturgeon aquest cap d’any. En una entrevista, el primer ministre britànic ha assegurat que les consultes divideixen i que no se’n farà una altra “fins que hagi passat una generació” que per ell significa ni més ni menys que un període de quaranta anys.

“En la meva experiència, els referèndums no són esdeveniments especialment alegres. No tenen una força gaire unificadora en l’estat d’ànim nacional, i haurien de celebrar-se només una vegada en cada generació. En vam tenir un el 1975, i un altre el 2016, i crec que és la distància adequada”, ha dit. Per tant, els desitjos dels escocesos per poder formar part de la Unió Europea “aviat”, queden vetats pel primer ministre actual, a falta de saber com podrà respondre Sturgeon a les intencions de Johnson.