Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Aragonès i cercles pròxims a Puigdemont també van ser espiats amb el sistema Pegasus

|

- Publicitat -

El telèfon del president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser infectat pel sistema israelià de ciberespionatge Pegasus, segons detalla aquest dilluns ‘The New Yorker’ a partir de dades d’una investigació de l’organització Citizen Lab, un grup d’experts en ciberseguretat de la Universitat de Toronto.

Segons la publicació, més de seixanta telèfons de polítics, advocats i activistes catalans han estat intervinguts amb aquest programa, entre els quals cita col·laboradors del president Carles Puigdemont, com el seu advocat Gonzalo Boye o Joan Matamala, en el seu últim cas amb un altre programa.

Publicitat

Entre les víctimes, hi ha el republicà Jordi Solé, a qui haurien espiat el juny de 2020, les setmanes prèvies a la seva incorporació al Parlament Europeu en substitució d’Oriol Junqueras, el mes següent. “Van prendre el control i provablement hi van ser durant hores. Descarregant, escoltant i gravant”, explica a ‘The New Yorker’ un especialista en seguretat digital amb qui havia contactat pel propi Solé després de rebre missatges sospitosos que li arribaven per whatsapp o sms, presumptament de contactes coneguts.

També Boye, l’advocat de Puigdemont, va rebre fins a 18 atacs entre març i octubre de 2020 a través de missatges de text “disfressats” d’actualitzacions de Twitter. D’aquests atacs, en almenys un cas el programa va aconseguir accedir al seu dispositiu.

Uns mesos més tard, el febrer de 2021, Citizen Lab va identificar una altra infecció a l’ordinador portàtil d’un altre dels col·laboradors de Puigdemont, Joan Matamala. En total, aquest empresari va ser atacat fins a 16 vegades, segons relata el reportatge publicat aquest dilluns per ‘The New Yorker’.

Un programa adquirit per estats

Et pot interessar  La Moncloa rebutja el 'cara a cara' de Sánchez amb Puigdemont: "El candidat és Illa"

El programa Pegasus, dissenyat per la companyia israeliana NSO, permet escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l’historial de navegació i, fins i tot, activar per control remot la càmera i el micròfon dels mòbils. Aquest és un programa que suposadament només poden adquirir governs i forces i cossos de seguretat per combatre el crim i el terrorisme.

En aquest sentit, la investigació de Citizen Lab “suggereix” que el Gobierno ha utilitzat Pegasus i el mateix fundador de l’aplicació admet que l’ús de la tecnologia per part d’Espanya és “legítima”. En qualsevol cas, l’espionatge a l’independentisme català a través d’aquesta tecnologia seria “el més gran documentat”, segons ‘The New Yorker’.

L’advocat Andreu van den Eynde —encarregat de diverses defenses durant el judici del procés— i l’actual secretari general del Departament d’Empresa i Treball, Oriol Sagrera, també van ser espiats, així com membres d’Òmnium i l’ANC.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut