Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Aragonès colla els comuns pels pressupostos: “Vostès trien si avancem o si retrocedim”

Reitera que la proposta de pressupostos "no contempla ni un euro, ni una mesura, ni un acord" relacionat amb el Hard Rock

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat el suport dels comuns als pressupostos de la Generalitat i ha afirmat que totes dues parts “es poden posar d’acord per avançar”. “Les coses són molt clares, vostès trien si avancem o si retrocedim”, ha assegurat durant la sessió de control al Govern. Sobre el Hard Rock, que els comuns insisteixen a rebutjar, Aragonès ha reiterat que “no hi ha ni un euro” als comptes i ha remarcat que si fes com demana En Comú Podem i el descartés, el PSC no subscriuria l’acord de pressupostos i no podrien tirar endavant. Per la seva banda la presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha demanat al Govern que “rectifiqui” i rebutgi el macroprojecte i ha assegurat que “hi ha temps”.

Just l’endemà que els comuns registressin una esmena a la totalitat als pressupostos i a la llei d’acompanyament, Albiach ha insistit a demanar a l’executiu que “esmeni l’error” i descarti tirar endavant el Hard Rock. Segons ha apuntat, el Govern ha d’escollir “entre un model de passat basat en l’especulació i la sobreexplotació i un model de futur basat en la transformació i respectuós amb les persones en venda”. Així, ha criticat que es posi “una catifa vermella” al fet que “qualsevol especulador vingui amb un projecte que trinxa el territori”. Albiach ha assegurat que encara “hi ha temps” perquè el Govern “rectifiqui” i ells puguin donar suport als comptes.

Publicitat

Aragonès, però, li ha replicat que si acabés rebutjant el macroprojecte el PSC es retiraria de l’acord i per tant no hi hauria prou vots per tirar endavant els comptes. “ERC i comuns sumen 41 vots, en necessitem 68; no ens fem trampes al solitari”, li ha replicat. A més, ha subratllat que no existeix una majoria suficient al Parlament per aturar el Hard Rock i ha dit que “no s’hauria de llançar els pressupostos per la borda” només per aquest motiu. El president de la Generalitat ha insistit que la proposta de pressupostos “no contempla ni un euro, ni una mesura, ni un acord” relacionat amb el Hard Rock i ha afirmat que l’entesa és possible si els grups “se centren en el contingut dels pressupostos”.

Paral·lelament, Aragonès ha demanat el seu suport tant a Junts com a la CUP, a qui ha afirmat en reiterades ocasions que els “estén la mà”. En el cas de Junts, ha assegurat que el 22 de febrer els van fer arribar una proposta d’acord de pressupostos amb 74 mesures, que ha afirmat que suposava una acceptació del 70% de les iniciatives que plantejava JxCat. “Seiem, parlem i arribem a un acord, hi estic plenament disposat”, els ha dit.

Et pot interessar  Aragonès proposa una conselleria específica per a la llengua catalana si torna a ser president

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha criticat que ERC “té un problema amb els socis” i ha assegurat que “entre el PSC, ERC i els comuns ja es veuen els tics del tripartit”. En aquesta línia, ha afirmat que Jutns té “una alternativa” que és “un model de país amb equilibri territorial, menys impostos i bucrocràcia”. “Hi està disposat? Nosaltres hi som”, ha dit.

La CUP, per la seva banda, ha criticat les “polítiques negacionistes del canvi climàtic” del Govern i ha denunciat que l’executiu “miri a la dreta per buscar suports” per als comptes. Així, la diputada cupaire Mar Ampurdanès s’ha queixat que els pressupostos siguin “continuistes” i ha dit que “només amb titulars no es revertirà les retallades”. A banda, ha denunciat que el Quart Cinturó, l’ampliació de l’aeroport i el Hard Rock “formen part de l’agenda” del Govern “encara que hi hagi més diners o menys” dins els pressupostos.

Crítiques del PSC als comuns i Junts

Per la seva banda, el líder del PSC, Salvador Illa, ha posat en valor l’acord de pressupostos amb el Govern i ha dit que és “bo per al país”. Sense esmentar els comuns, també ha criticat que “el que l’any passat no els resultava cap inconvenient ara sigui una qüestió insalvable”, en relació al Hard Rock.

A més, en referència a Junts, ha criticat que a l’inici de la legislatura permetessin la investidura d’Aragonès i hi formessin Govern però ara el critiquin. “Alguns han passat del blanc al negre amb un entusiasme que fins i tot a mi, que n’he vist de bastants colors, em sorprèn”, ha dit. “Nosaltres som on érem, sent una alternativa al Govern però amb mà estesa, pensant en el país més que en les eleccions”, ha remarcat.

Per la seva banda, Cs ha criticat l’acord de pressupostos perquè augmenta el finançament a la CCMA i fomenta les “ambaixades il·legals”, mentre que Vox ha denunciat que “blinden privilegis” i suposen ” més separatisme i més sectarisme”. Al seu torn, el PPC ha reclamat a Aragonès que “digui ‘sí’ al Quart Cinturó, l’ampliació de l’aeroport i el Hard Rock i ‘no’ a una Catalunya paralitzada i decadent”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut