Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Albiach no s’aclara: veu “electoralisme” en la proposta de finançament però comparteix els “aspectes bàsics”

La líder dels comuns també marca distàncies amb Junts, assegurant que els seus programes estan a les "antípodes", però no pas amb el PSC

|

- Publicitat -

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, continua confosa des que la seva negativa als pressupostos va propiciar no només l’avançament de les eleccions, sinó també la pròrroga dels comptes de l’any passat, que sí que tenien un capítol dedicat als macroprojectes com el Hard Rock. Ara, en una entrevista a ‘El Periódico’, Albiach deixa encara més clar que els comuns no saben on encaminar el seu projecte, però sí que saben que volen entrar al govern tant sí com no.

Per aquest motiu, Albiach s’ha afanyat a dir que veu “electoralisme” en la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per a un finançament singular per a Catalunya. Malgrat veure-hi electoralisme, assegura també que comparteix “certs aspectes bàsics” de la proposta. “Es necessita un acord singular entre l’Estat i Catalunya. Catalunya ha de poder gestionar els seus impostos”, ha defensa. També ha apuntat que hi ha “algunes incògnites” en el model d’Aragonès, ja que no estableix com es calcula la quota que Catalunya pagaria a l’Estat pels serveis que ofereix ni tampoc la contribució a la solidaritat, que per Albiach no hauria de ser temporal. “La proposta s’hauria d’haver treballat en comissió d’estudi o en la taula de partits”, ha afegit.

Publicitat

Una altra qüestió interessant d’abordar amb la líder dels comuns van ser els pactes postelectorals. Els comuns s’han coronat, una vegada més, pactant l’alcaldia de Barcelona amb el PP i el PSC, per tal d’impedir-ne una d’independentista liderada per Xavier Trias. Com era d’esperar, i com sempre diuen, Albiach ha reivindicat el seu partit com l’únic al Parlament que diu que no pactarà amb la dreta, ni amb la dreta independentista ni amb la dreta espanyolista. La líder dels comuns ha marcat distàncies amb Junts assegurant que els seus programes estan a les “antípodes”, però no pas amb el PSC.

Et pot interessar  Illa afirma que Sánchez està d'acord amb millorar el finançament autonòmic, malgrat que rebutja les propostes de l'independentisme

De fet, preguntada per si aturar el Hard Rock serà una condició ‘sine qua non’ per a la investidura a la presidència de la Generalitat, s’ha limitat a dir que “no tindria sentit que un govern d’esquerres faci polítiques de dretes”. “Al final la ciutadania no entén quin programa alternatiu estàs oferint. Per això volem estar en el Govern, per fer polítiques progressistes”, ha dit.

En referència a un referèndum, Albiach ha dit que els comuns “sempre han defensat el dret a decidir i que els catalans votin el seu futur”. Però ha afegit que també continuaran defensant la necessitat de la taula de diàleg per avançar en l’autogovern. I ha apuntat que aquest espai de negociació ha permès l’ús del català al Congrés.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut