Dissabte, 10 d'abril de 2021 - Edició 989
La República

Torra: “Els catalans maleïm el Tractat dels Pirineus”

El president inhabilitat per l’Estat recorda que el 7 de novembre de 1659 els reis d’Espanya i França van “esquarterar” la nació catalana

Gerard Sesé
Gerard Sesé 07/11/2020
El president Quim Torra, a la Casa de la Generalitat a Perpinyà el 9 d'octubre de 2020.

El 7 de novembre de 1659 els reis d’Espanya i França van signar el Tractat dels Pirineus, pel qual França es va quedar el comtat del Rosselló i part de la Cerdanya. Per entendre la magnitud de la mutilació cal pensar que Perpinyà era llavors la segona ciutat catalana en població.

Davant d’aquesta trista efemèride per als Països Catalans, el president inhabilitat per la justícia espanyola, Quim Torra, ha volgut dedicar unes paraules a la Catalunya Nord.

És per aquest motiu, a més, que la Catalunya Nord celebra la seva Diada: el cap de setmana més proper al dia 7, tenen lloc diversos esdeveniments al territori, entre els quals una manifestació a Perpinyà i la cloenda del Correllengua.

Torra ha sentenciat en una piulada que “la lluita persistent dels catalans del nord és un bon estímul per superar fronteres imposades o mentals que no ens permeten ser qui som”. Així doncs, el polític inhabilitat per Espanya ha recordat que “els catalans maleïm el Tractat dels Pirineus que va esquarterar el nostre país”.