Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

Bèlgica ajorna la decisió sobre Puigdemont, Comín i Puig fins al 3 de febrer

Ho fa perquè espera el pronunciament del TJUE sobre Junqueras

Frederic Sabartés 16/12/2019
El MHP Carles Puigdemont, flanquejat per Toni Comín i Lluís Puig, a les escales de la Chambre du Conseil | ACN

En una breu vista en què ningú no hi ha posat cap impediment, ni tan sola la fiscalia actuant en nom de l’Estat espanyol, el jutge belga ha ajornat la vista sobre l’extradició de Puigdemont, Comín i Puig per al 3 de febrer a les dues del migdia.

La raó primordial, com argumentaven els advocats dels tres membres del govern legítim, era que aquest dijous el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, s’ha de pronunciar sobre l’Oriol Junqueras, una decisió que directament afectarà també Puigdemont i Comín com a eurodiputats electes que són.

Resulta força significatiu que s’hagi englobat la decisió per als tres, tot i que a Lluís Puig no l’afectarà la decisió de dijous. El tribunal, doncs, ha decidit esperar a resoldre els altres dos casos perquè, malgrat que el conseller legítim de cultura no compta amb l’empara de la immunitat parlamentària, decidir sobre si procedeix extradir-lo prejutjaria els casos de Puigdemont i Comín.

Responent als periodistes a l’escala mateixa del jutjat, Puigdemont ha evitat pronunciar-se més enllà de reconèixer la lògica de l’ajornament, de reafirmar-se, passats dos anys llargs, de la bona decisió de confiar amb la justícia europea i no ha volgut especular o valorar el que pot passar el dijous, ja que “els magistrats han de treballar lluny de tota pressió”.

Un detall que ens agrada destacar, en una Europa respectuosa amb totes les cultures, ha estat que la senzilla declaració explicativa s’ha fet en neerlandès, anglès, francès, castellà i català, en aquest ordre.