Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Nova manotada a la Justícia Espanyola: El judici al procés va tenir irregularitats

L’Associació en contra la Corrupció i en Defensa de l’Acció Pública ha mostrat irregularitats en el nomenament dels magistrats que van jutjar els presos polítics independentistes

Redacció
Redacció 03/09/2021
Fotomuntatge d'una de les sessions de judici als líders independentistes

L’Associació en contra la Corrupció i en Defensa de l’Acció Publica (ACODAP) ha destapat que un dels nomenaments als magistrats que van jutjar els presos polítics independentistes va ser il·legal.

Així ha lamentat que un dels jutges que va condemnar els independentistes va estar en el càrrec gràcies a “falsedats i il·legalitats”. En concret, l’entitat parla de Luciano Varela, un jutge que estava jubilat, però a qui el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) va habilitar perquè pogués formar part de la sala que va jutjar l’independentisme.

D’aquesta manera es fa evident que el procés no va tenir suficients garanties. Val a dir que actualment el CGPJ està bloquejat perquè el PP, qui podria tenir control d’algun dels jutges que conformen l’òrgan, vol impedir-ne la renovació.

Per tant, d’una banda s’evidencien els tripijocs als jutjats, que la justícia espanyola permet, i de l’altre que el PP podria haver posat el nas en el nomenament dels “imparcials jutges” que havien de tractar el cas dels presos polítics independentistes.

ACODAP ha donat el seu punt de vista sobre el fet que Manuel Marchena, president de la Sala del procés, va permetre que Varela seguís ocupant el càrrec, malgrat saber que a dreta llei Varela només podia dictar sentència. És a dir, que no podia exercir com a jutge en actiu.

Així, es posa de manifest, com diu ACODAP, que els magistrats “van intentar evitar de manera il·legal que el judici s’anul·lés i calgués repetir-lo” com afirma el Nacional.

La continuació irregular de Varela en la sala que va jutjar el procés podria haver-se ocultat perquè hagués calgut anul·lar totes les actuacions que s’havien fet fins al moment. En cas de ser així, hauria suposat un ridícul enorme per la justícia espanyola, a qui se li haurien vist les intencions, fins i tot abans de dictar sentència.