Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Només el 10% dels artistes del circ s’hi dedica en exclusiva

Només el 10% dels artistes de circ ha declarat treballar només en l’exhibició dels seus espectacles; la resta, un 78%, imparteix tallers i formacions per poder assegurar prou ingressos econòmics. […]

Redacció 17/09/2018
Pla mig de dos artistes durant un espectacle d'equilibris que es podrà veure a la ciutat de Girona al Circ Charlie Rivel. Imatge cedida el 5 de setembre de 2018 / ACN

Només el 10% dels artistes de circ ha declarat treballar només en l’exhibició dels seus espectacles; la resta, un 78%, imparteix tallers i formacions per poder assegurar prou ingressos econòmics. Aquesta és una de les dades que es desprèn de la sisena Enquesta de Companyies de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) de l’any 2017, que han contestat un total de 37 companyies i que es realitza una vegada l’any. Segons els resultats, un 16% treballa en l’organització de festivals i un 21 % en altres arts, mentre que el 35% necessiten treballar en d’altres feines no relacionades amb les arts escèniques. A l’enquesta s’indica que entre les problemàtiques més importants, les companyies destaquen “l’excessiva burocratització en els tràmits i també la precarietat laboral del món del circ a més de la retallada en catxets”. Un dels altres reptes fixats és la manca de circuit en el qual actuar.

La suma de les facturacions de les 37 companyies que han respost l’enquesta arriba a 1,4 milions d’euros, amb un increment del 7,6% respecte l’enquesta de l’any passat. El catxet mitjà és de 1.600 euros, i la facturació mitjana per treballador és de 14.000 euros. Pel que fa a la gestió, un 37% facturen a través d’una altra estructura que no és la pròpia, i només un 18% són autònoms. Quan les companyies tenen formes jurídiques, predomina l’associació en un 16% i amb un 10% la cooperativa, mentre que un 10% no tenen estructura jurídica de cap tipus.

Respecte al personal, un 43% de les companyies disposen de personal tècnic i un 30% de gestió. Pel que fa a les feines que s’encarreguen a personal extern, el 58% de les companyies contracten disseny de llum i so i un 55% paguen a alguna persona perquè s’encarregui de la distribució dels seus espectacles. Altres feines que se solen encarregar a personal aliè a la companyia són la pàgina web, el vestuari i la construcció de l’escenografia. La gestió econòmica i de subvencions i la producció només s’externalitza aproximadament en un 20% de les companyies, i serveis com comunicació o seguretat en menys d’un 10%. Segons l’enquesta, les disciplines amb més seguidors són pallassos i els aeris, seguit dels malabars i el equilibris i l’acrobàcia.

La qüestió de gènere i el circ

Pel que fa al gènere, les companyies amb més facturació són les que estan constituïdes per més homes i destaca que el 60% dels membres de les companyies són homes.

Les representacions d’espectacles de circ es realitzen, en més del 50%, dins de Catalunya, un 12% a l’estat espanyol i un 36% fora a l’estranger. Respecte a la utilitat de les fires d’arts escèniques, més d’un 65% de les companyies no van aconseguir cap contracte després d’haver-hi estat presents i només un 9% van aconseguir més de tres contractacions. La Fira Trapezi, dedicada exclusivament al circ, va ser la més efectiva, seguit de Fira Tàrrega.