Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

Marca Espanya: Rajoy, Sáenz de Santamaría, Millo i Gay planten per segona vegada la comissió del Parlament sobre Pegasus

ERC, Junts, CUP i comuns acorden demana a la Mesa que denunciï a la fiscalia els quatre incompareixents

|

- Publicitat -

Els alts representants de l’Estat espanyol continuen posant traves a la veritat. L’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i els exdelegats del govern espanyol a Catalunya Enric Millo i Maria Eugènia Gay no han assistit a la comissió d’investigació sobre l’espionatge amb Pegasus i Candiru del Parlament on estaven citats. Tota una declaració de principis.

Publicitat

De fet, és la segona vegada que planten la comissió, ja que el Parlament ja els havia convocat a la sessió del 2 de juny. La comissió ha acordat elevar a la Mesa la proposta de denunciar a la fiscalia la incompareixença dels quatre testimonis, com preveu l’article 68.3 del reglament.

Rajoy diu que no està obligat a comparèixer

Dels quatre citats, només Rajoy s’ha excusat per burofax, emparant-se en dictàmens del Consell d’Estat que consideren que no té l’obligació de comparèixer, mentre que els altres tres ni tan sols han donat resposta al Parlament.

ERC, Junts, CUP i comuns, els quatre grups presents a la sessió, han acordat demanar a la Mesa que denunciï a la fiscalia els quatre incompareixents, tal com permet el reglament del Parlament. Les quatre formacions demanaran que la comunicació a la fiscalia sigui en format de denúncia i no simplement d’exposició de fets.

La denúncia del Parlament 

El diputat d’ERC Jordi Orobitg ha argumentat que la fiscalia “no és amable amb les demandes i peticions de reclamació de la cambra” i, per tant, volen fer “un exercici més ampli de fonamentació jurídica”.

En una roda de premsa conjunta dels tres grups independentistes, Orobitg ha defensat que la qüestió va “més enllà” del respecte institucional entre administracions i que també afecta el “respecte a la ciutadania”. A més, ha admès que no confien trobar justícia a l’Estat, però ha avançat que aniran a instàncies internacionals. “No deixarem de recórrer”, ha insistit.

Et pot interessar  Clatellot del Consell d'Europa a Espanya per l'ús de Pegasus: l'insta a compensar les víctimes i deixar enrere el secret d'estat

Per la seva banda, el diputat de Junts Josep Rius ha denunciat el “menysteniment” dels incompareixents i ha assegurat que estan “obstruint una investigació”. A més, ha recordat que aquestes quatre se sumen a les incompareixences del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de magistrats i del Defensor del Poble i ha assegurat que “els tres poders de l’Estat s’han negat a comparèixer” i van junts “contra l’independentisme”.

Per la diputada de la CUP Montserrat Vinyets s’ha constatat “el tancament del Règim del 78 per dalt”. La cupaire ha afirmat que “quan es tracta de qüestions estructurals de l’Estat els dos grans partits del règim es comporten de la mateixa manera” i ha assegurat que ho fan per “evitar investigacions i tutelar la vulneració de drets fonamentals”.

Per la seva banda, el diputat dels comuns Lucas Ferro ha intervingut durant la sessió de la comissió i ha dit que és “una mala notícia” que alguns testimonis “que eren i segueixen sent significatius per esclarir els fets” no hagin acudit al Parlament. “Haurien de tenir vocació de participar-hi”, ha lamentat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió