Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

L’Europol bada davant l’ús del Pegasus i evita per ara demanar als estats que investiguin

|

- Publicitat -

El subdirector executiu d’Europol, Jean-Philippe Lecouffe, ha assegurat que desconeixia que el programari d’espionatge Pegasus s’estava fent servir a la Unió Europea (UE) i que, de fet, ho va saber gràcies a les revelacions de CitizenLab.

En la intervenció en el comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de Pegasus a la UE, Lecouffe també ha confirmat que per ara no han demanat a cap país que investigui l’espionatge amb el programari desenvolupat per NSO, malgrat que el nou reglament dona a l’agència la iniciativa per demanar investigacions als estats, que després són els que han de decidir si les fan o no. Segons el director executiu d’Europol, encara estan “avaluant” si demanar investigacions als estats on s’ha espiat amb Pegasus.

Publicitat

Aquesta passivitat ha generat les crítiques dels eurodiputats, que han acusat Europol d’inacció davant l’escandalós cas espionatge massiu amb Pegasus, que ha deixat centenars d’afectats. “Quant de temps esperarem? No ho sé, hem d’avaluar la situació i veure què fem”, ha contestat Lecouffe. En cas que siguin els estats els que reclamin ajuda a Europol en una investigació, el seu director executiu ha dit que l’oferiran. Ara bé, ha apuntat que ara per ara cap estat els ho ha demanat.

L’excusa de la seguretat nacional

En l’audiència al comitè de l’Eurocambra, l’expert en seguretat d’Amnistia Internacional Claudio Guarnieri ha demanat als estats transparència. “No es pot dir que no pot haver-hi transparència per qüestions de seguretat nacional”, ha afirmat Guarnieri, que ha reclamat més informació sobre a qui van a parar els sistemes d’espionatge i amb quin ús.

Segons Guarnieri, es tracta d’una indústria “fora de control”. “Cal frenar una indústria que s’ha tornat boja”, ha assenyalat tot remarcant que també cal abordar les reparacions a les víctimes. “Hi ha molts riscos per als drets humans”, ha afegit.

Et pot interessar  La fiscalia demana arxivar la causa contra l'exdirectora del CNI per l'espionatge a Aragonès

Finalment, la directora jurídica del Centre Europeu pels Drets Constitucionals i Humans, Miriam Saage-Maaß, ha demanat una moratòria a la venda i exportació de programaris com Pegasus fins que es creï un “règim robust de drets humans” per a la importació d’aquests sistemes. Segons Saage-Maaß, cal fer una avaluació de risc per als drets humans abans d’autoritzar la compra de programaris com Pegasus.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut