Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

L’escàndol de corrupció a la Feria de Abril, a les portes del judici

El jutge constata que Francisco García Prieto, juntament amb els fills, va embutxacar-se més de 400.000 euros de la Feria de Abril que corresponien a la FECAC

Carme Garau 30/11/2022
Feria de Abril.

Les corrupteles de la Feria de Abril de Barcelona tornen a fer-se evidents. El jutjat d’instrucció número 29 de Barcelona ha deixat a les portes del judici l’antic president de la Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) i de l’extinta Fundació FECAC, Francisco García Prieto, així com els seus fills Francisco i Manuel García Astorga, per haver-se enriquit il·legalment durant el període comprès entre 2008 a 2011 amb la gestió de la polèmica fira.

El jutge constata que s’haurien embutxacat 429.691,79 euros que corresponien en realitat a la FECAC en concepte de descomptes i bonificacions que la Federació havia concertat prèviament, però que van acabar en mans de Manuel García Astorga i Quercumar S.L., de la qual tots els investigats van formar part de l’administració.

Un pla orquestrat al detall 

A l’auto, el magistrat parla d'”un pla preconcebut” per “lucrar-se de manera il·lícita” a través de la gestió fraudulenta de la venda de begudes a la Feria de Abril. Tot plegat, facilitat a través de pagaments en metàl·lic i sense factura. Així mateix, per continuar amb la farsa, García Prieto lliurava factures que no corresponien al subministrament de begudes i manipulava els comptes anuals de la FECAC.

L’escàndol creix si es tenen en compte les nombroses subvencions que va rebre la Federació durant aquell període per part d’organismes públics als quals l’aleshores president de la FECAC va enganyar; com l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat i la Junta d’Andalusia. Tot i les continuades preses de pèl a les administracions catalanes, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha tornat a subvencionar “a dit” la Federació per tal que gestioni un any més la degradada Feria de Abril.

Una conxorxa multitudinària

L’entramat de corrupció abasta més enllà de la família de García Prieto. Després de dictar sobreseïment provisional per altres investigats, actualment continuen sota la lupa del magistrat Maria Ángeles Ortega Fernández, Manuel Calderón Rueda, Enrique Girona Martínez, Bernardo José Aranaz Lacosta i Juan Miguel Terrino Vargas.

El jutge ha donat 10 dies als vuit investigats per sol·licitar el sobreseïment, l’obertura de judici oral o les proves que vegin necessàries.

Crítiques al president actual

La fundació Andacat (Fundación Cultural Andaluza de Catalunya) fa anys que denuncia la “manca de transparència” en l’organització de la Feria de Abril. De fet, neix com una reformulació de l’antiga Fundació FECAC i reclama posar fi a l’opacitat de la Federació.

Potser hi haurà qui pensi que amb la nova presidència els draps bruts s’han esvaït. Tanmateix, aquest any la històrica Casa de Andalucía en Barcelona ha anunciat que abandona la FECAC i ho ha fet amb dures crítiques cap al tracte “nefast” que han rebut per part del president actual, Daniel Salinero. A més, malgrat la condemna a García Prieto de 2010 i tot i ja no presidir la Federació, és sabut que continua tenint molt de pes en aquesta celebració per la qual es passeja com un “señorito”. Precisament, per això, és incomprensible que la Casa de Andalucía hagi homenatjat aquest mateix setembre a García Prieto.