Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

[EXCLUSIVA] La “Feria de Abril”, el braç de combat i festiu del PSC per controlar l’Àrea Metropolitana de Barcelona

És un negoci que, a més d’adulterar la cultura andalusa, mostra la decadència d’un projecte que només beneficia uns pocs, amb un indecent tràfic de casetes i que encara és investigat per pràctiques de corrupció i favors

Redacció 01/05/2022

ERC participa de la decadent “Feria de Abril” pensant que guanyarà pes polític i Daniel Salinero, president de la FECAC, per darrere se’n fot de què hi siguin

Tota cofoia, ERC posa una caseta a la “Feria de Abril”, l’anomena “Bodega Republicana”, i la FECAC ho aprofita per vantar-se que la presència dels republicans és pel poder que té la fira i, en una gravació enregistrada per als seus socis, els diu que no en facin ni cas: que ERC hi vagi, pagui els més de 8.000 € que costa, però que no en fa cap concessió política.

Fotogaleria de la Feria de Abril

Mentrestant, empreses com RAFT,SL gestionen multitud de casetes en un tràfic de diners que voreja la corrupció i els favors polítics.

El gerent d’aquesta empresa, Carlos Fernàndez Baez, que també gestiona una immobiliària a Mataró, va ser regidor del consistori maresmenc i va dimitir per diferents operacions fosques. L’any 2019 el van agafar com a gerent a la “Feria de Abril” amb un contracte de 30.000 euros amb la missió de controlar la fira substituint i fent el paper de l’anterior president, Francisco Garcia Prieto, investigat per pràctiques corruptes.

Expliquem això del tràfic de casetes. Hi ha entitats que cedeixen el nom de les casetes, a canvi de diners, a empreses intermediàries i, sota els noms de les entitats, les casetes són gestionades per restaurants que paguen a les empreses intermediàries.

L’any 2019, RAFT SL va gestionar amb aquest sistema un mínim de 5 casetes, entre les quals la del mateix PSC i, en aquest 2022, de retorn a la presencialitat, algunes empreses han agafat el nom d’entitats andaluses per tornar a fer negoci amb el tràfic de casetes. Només una dotzena de casetes són gestionades per les mateixes entitats que hi posen el nom.

La majoria de les casetes, via aquest sistema de tràfic, són un negoci que fa que una elit visqui molt bé. És la línia d’actuació que va imposar en Garcia Prieto que, malgrat estar investigat, segueix passejant-se per la “Feria de Abril” com si fos un poderós “señorito” a qui el PSC, amb Josep M. Sala, aquest imputat per corrupció en el cas Filesa, li riu les gràcies.

Una novetat, que encara fa més estranya la presència d’ERC, és que la “Feria de Abril” ha admès Vox i, per tant “blanquejat”, que hi és present amb una caseta. La FECAC ja ho va permetre l’any 2019 i Vox utilitza la “Feria de Abril”, entre alcohol i fritures, per ampliar el seu espai. El cordó sanitari a l’extrema dreta no es practica a la “Feria de Abril” i els partís polítics s’ho miren simpàticament, compartint-hi el carrer de les casetes en companyonia.

Recordem que en temps de Jordi Portabella, ERC era contraria a tot aquest muntatge.

De les més de 115 entitats andaluses federades que hi ha, segons la FECAC, només una dotzena hi participen de manera directa. Les altres solament hi posen el nom i formen part del tràfic de diners via el traspàs de casetes a través d’empreses privades. Una altra empresa dedicada a aquest negoci és Macaru Producciones SL i el seu responsable és Manuel Calderón, un home de confiança de l’investigat Garcia Prieto, que així, des de l’ombra, continua controlant els números de la fira. L’economia de “la Feria de Abril” segueix en mans dels mateixos de sempre: Garcia Prieto, Josep M Sala i, aquest any, també hi participa el radiofonista i propietari de Radio Tele Taxi, en Justo Molinero.

Aquesta és la realitat: la FECAC està presidida per Daniel Salinero, home de confiança del PSC, però són en Garcia Prieto i en Josep M Sala els que controlen tota l’organització que, a més, viu dels productes “exclusius” que han comprat per a les casetes que controlen, uns productes triats no pas per si són de qualitat o no, sinó en funció de les comissions que paguen les marques als organitzadors per gaudir de l’exclusivitat que els garanteixen.

La fiscalia, que encara investiga el cas de Garcia Prieto, podria ampliar la investigació cap als nous gestors, que segueixen fent el mateix.

El cas de corrupció d’en Garcia Prieto i els seus amics continua obert i estaria bé que la fiscalia n’ampliés la investigació. Tot el que expliquem en exclusiva en aquest reportatge està documentant i a disposició de la justícia. El PSC no només té el cas Núria Marín, també té el cas “Feria de Abril”, el braç armat per conservar el poder a l’Àrea Metropolitana. Avui la fira ja no és el que era i l’afany de guanyar-hi diners l’ha pervertit A la “Feria de Abril” de Barcelona podem confirmar que només hi va una mínima representació del teixit social i cultural andalús. L’actual fira és un veritable despropòsit, simplement i en definitiva és un negoci de molts diners perquè uns pocs se’n beneficiïn.

Finalment, ERC i el PSC han compartit caseta a la Feria amb l’extrema dreta de Vox i uns Ciudadanos en plena decadència