Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

La vaga general del 18-O és la més seguida de la història en els comerços catalans, segons PIMEComerç

A Girona i Terres de l’Ebre hi ha hagut un tancament del voltant del 80% de les botigues, mentre que a Barcelona ciutat la xifra ha sigut entre un 50% i un 60% dels negocis

Redacció
Redacció 18/10/2019
Pla general de la botiga de Starbucks al carrer Pelai tancada per la vaga del 18 d'octubre del 2019 (Horitzontal)

La patronal del comerç de Catalunya PIMEComerç assegura que aquest divendres hi ha hagut més comerços tancats que en anteriors vagues generals. Per territoris, els que han registrat un seguiment superior han sigut Girona i Terres de l’Ebre, amb un 80% dels comerços que han abaixat la persiana, i en algunes poblacions el tancament ha sigut del 90%; a Lleida entre un 60% i un 90% dels comerços han tancat. A la ciutat de Barcelona la patronal ha registrat un tancament de comerços del 50-60%, tret de les activitats de restauració, establiments de conveniència i basars; així com cadenes de supermercats que sí que han obert. A Tarragona capital entre un 70% i un 90% dels negocis han tancat, mentre que al centre de Reus ha tancat el 90% del comerç. PIMEComerç preveu que la majoria de comerços avancin la seva hora de clausura habitual. El bloqueig del trànsit de carrers i carreteres ha obstaculitzat la normal mobilitat en tot el territori de Catalunya.

Al Vallès Occidental el seguiment ha oscil·lat entre un 20% i un 70%, al Maresme un 50% dels comerços han tancat; i al Vallès Oriental entre un 20% i un 50%, excepte en poblacions com Granollers que el seguiment ha sigut més elevat, arribant al 80%. Al Baix Llobregat els principals eixos comercials de les ciutats d’aquesta comarca han tancat entre un 20% i un 60%.

 

La patronal ha denunciat incidents amb piquets a determinades zones de la ciutat de Barcelona i Lleida. En concret, han afirmat que la presència de piquets al carrer Comerç, a la capital del Segrià, que han fet que molts comerços abaixessin la persiana per por de patir desperfectes.

 

En un comunicat, el president de PIMEComerç, Àlex Goñi, ha demanat “civisme” en les mobilitzacions que s’han convocat aquest divendres per tal de no perjudicar “més” els negocis i ha reiterat el “rebuig absolut a la violència”. Des de PIMEComerç, s’ha reclamat un acord entre les institucions catalana i espanyola per rebaixar el “clima de tensió”.