Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La UE decideix fixar el preu del petroli rus en 60 dòlars

Quan el preu del barril superi la xifra fixada, els vaixells europeus no podran transportar-lo

Agències 02/12/2022
Pla general del petrolier LENI P, atracat al pantalà d'Asesa del Port de Tarragona. Foto del 14 de maig del 2020 (Horitzontal). Data de publicació: dijous 14 de maig del 2020, 16:33 Autor: Cedida pel Port de Tarragona

Els estats que formen la Unió Europea han acordat fixar en 60 dòlars el preu del petroli rus que es transporti per mar i es vengui a països tercers. Aquesta mesura respon al pacte del G7 com a represàlia per la invasió russa d’Ucraïna. La iniciativa està dirigida a limitar el preu del cru transportat per mar i té l’objectiu de reduir més els ingressos energètics del Kremlin. L’acord preveu que els vaixells europeus no puguin transportar petroli rus a països tercers quan el preu del barril superi el límit establert.

En l’acord, els 27 s’han compromès a crear un mecanisme que fluctuï per garantir que el límit sigui almenys un 5% inferior al preu del mercat. En les negociacions, Polònia i els bàltics demanaven establir un preu més baix, mentre països mediterranis com Grècia, Xipre o Malta s’oposaven a fixar un topall tan baix per la seva dependència del sector marítim.

Amb aquest límit, els països del G7 intenten dificultar la venda de cru rus a la resta del món i retallar així els ingressos energètics del Kremlin. És especialment rellevant perquè la majoria de les empreses de transport marítim i asseguradores tenen la seva seu a països del G7. Així, tots aquests vaixelles i asseguradores no podran operar amb petroli que es comercialitzi a un nivell superior al límit fixat. Aquesta mesura és complementària a l’embargament europeu al petroli rus adoptat en el sisè paquet de sancions i que comença el 5 de desembre. L’embargament dels productes refinats del cru s’iniciarà més tard, el 5 de febrer.