Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La Taxa Metropolitana de Tractament de Residus, una eina per millorar el reciclatge

A l’any 2017, la ciutadania de l’àrea metropolitana de Barcelona va generar un total d’1,4 milions de tones amb un cost de 153M€

|

- Publicitat -

L’Àrea Metropolitana de Barcelona gestiona el servei de tractament de residus a comerços i domicilis dels municipis que conformen aquest organisme supramunicipal. Actualment, cada persona genera gairebé 450kg d’escombraries i això requereix una infraestructura de primera nivell per tractar els residus i minimitzar el seu impacte mediambiental.

Una maquinària que permet donar el millor tractament possible al gairebé milió i mig de tones de residus que es produeixen anualment a l’AMB; convertint així la matèria orgànica en energia i fertilitzant, o reciclant determinats materials com els residus de metall, plàstic, paper, cartró i vidre.

Publicitat

Els consumidors paguen la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus, o TMTR, mitjançant un tram que s’incorpora a la factura de l’aigua i que encara és desconegut per gran part de la població. Els imports que paguen els contribuents varien en funció de l’índex de recollida selectiva de cada municipi. Com més alt sigui aquest percentatge, menys paga la ciutadania del municipi en qüestió en concepte de TMTR. Els municipis que tenen millors nivells de recollida selectiva poden arribar a pagar entre 20 i 30 euros anuals per llar mentre que els que tenen pitjors nivells superen els 60 euros per llar.

Actualment, la mitjana a l’àrea metropolitana se situa en el 34%, i de cara al 2020 la Unió Europea exigeix arribar a la xifra del 50% de reciclatge sobre el total de residus generats. La taxa la paguen tant els domicilis particulars com les activitats econòmiques situades en zones industrials o locals comercials, tot i que aplicant barems de càlcul diferents. Pel que fa al consum particular (és a dir, el que fem tots diàriament a casa) l’import es calcula en funció del consum mitjà d’aigua l’any anterior. En el cas de les activitats econòmiques s’estableixen diferents categories i tarifes en funció del tipus i quantitat de residus produïts.

S’ha optat per aquesta forma de càlcul perquè s’entén que a més persones vivint en un mateix domicili, més gran és la despesa d’aigua i, en conseqüència, més residus es generen en aquesta casa. L’import es calcula en funció de l’aigua que consumim: a més persones vivint en una casa, major despesa d’aquest recurs i, per tant, més residus generats. La TMTR es paga de forma fraccionada, és a dir, la quantia anual queda repartida en diversos terminis, segons la periodicitat de les factures de l’empresa que et subministra l’aigua.

Des del passat mes de maig i fins a finals d’any, les companyies que abasteixen d’aigua els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona milloraran la visibilitat a la factura de la TMTR per tal que la ciutadania entengui clarament que paga pel tractament dels residus que generen.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut