Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

La polèmica piulada de Sala-i-Martin

Sala-i-Martin s’ha mostrat favorable a què no s’apliqui el toc de queda, ja que ha considerat que, en aquest moment, és un sistema per “combatre botellots i no la pandèmia”

Redacció
Redacció 20/08/2021

L’economista ha fet una piulada en què ha comentat l’anul·lació del toc de queda. Més concretament s’ha posicionat sobre el fet que un altre usuari hagi criticat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver anul·lat la pròrroga del toc de queda en la majoria de municipis catalans. D’aquesta manera, ha generat polèmica, ja que hi ha hagut disparitat d’opinions entre qui pensa que s’hauria de mantenir aquesta restricció per fer front a la pandèmia i qui s’hi oposa.

En concret, hi ha hagut molts comentaris que han fet referència a l’ús dels òrgans judicials com a sistema per demostrar el poder polític. En altres termes, s’ha comentat que el TSJC podria haver usat les seves competències per menysprear el conjunt de decisions que s’han pres des de la Generalitat de Catalunya. També s’ha comentat que és forma d’empitjorar les dades catalanes, per poder criticar posteriorment la gestió del Govern.

D’altra banda, tal com ha exposat Alex Arenas, el físic i professor de ciències de la informàtica i les matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili: “Els jutges s’acaben de carregar la possibilitat d’arribar al retorn escolar el 14S amb una incidència de la COVID-19 a la comunitat, suficientment baixa perquè aquest retorn sigui segur”. Per tant, ha criticat la suspensió del toc de queda i ha qüestionat l’òrgan jurídic, per no haver previst que la tornada a l’escola és relativament propera.”Sisena onada assegurada. Moltes gràcies, de res” ha etzibat el físic.

L’economista Sala-i-Martin, ha vist el tuit i no s’ha pogut estar de comentar-lo, complicant una mica més la història. En aquest cas, el professor d’economia que sempre duu americanes de colors diferents, ha carregat contra el Govern. Més concretament ha dit: “És el govern qui restringeix les llibertats per combatre els botellons, i no la pandèmia. Per lluitar contra la pandèmia tenim vacunes. Que impedeixin sortir als no vacunats”

D’aquesta manera, ha fet esment a què s’estan aplicant un conjunt de mesures restrictives a la totalitat de la població, mentre que, tal com a donat a entendre, la major part de les persones que estan en risc, són les que han decidit obertament no vacunar-se. Així, ha criticat, que, segons el seu punt de vista, el Govern hagi usat el toc de queda “per combatre els botellons”.

Aquest comentari obre un debat sobre quin és el conjunt de decisions que s’han de prendre. De fet, la piulada de Sala-i-Martin, no ha passat inadvertida, ja que ha plantejat quina lògica de gestió de la pandèmia implementaria.