Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

La immunitat de Joan Carles I va esgotar-se en el moment de l’abdicació, conclou la justícia britànica

L’equip de Corinna Larsen celebra la resolució, perquè ara la demanda podrà “progressar cap a un judici en el Tribunal Superior de Londres”

Redacció 07/12/2022
El rei emèrit Joan Carles I, en una foto d'arxiu del 2014 Data de publicació: dilluns 07 de març del 2022, 20:23 Localització: Madrid Autor: Casa Reial / Arxiu

Joan Carles I va deixar de gaudir de la immunitat que el títol de Rei d’Espanya li atorgava en el moment en què va abdicar, segons conclou l’Alt Tribunal d’Apel·lacions d’Anglaterra i Gal·les, l’encarregat de jutjar la demanda per assetjament contra el rei emèrit presentada per la seva examant, Corinna Larsen.

El tribunal ha admès el recurs de cassació presentat per la defensa de Joan Carles després d’estudiar-lo durant un mes. Els magistrats que han analitzat el cas conclouen que el jutge Matthew Nicklin, del Tribunal Superior de Justícia del Regne Unit, “va equivocar-se quan va concloure que la conducta prèvia a l’abdicació va ser una conducta privada”, i que la immunitat estatal “és un dret absolut”.

El recurs presentat per l’equip del rei emèrit es limitava al període entre el 2012 i el 2014, perquè la justícia britànica considera que després de l’abdicació ja no té immunitat. Per la seva banda, l’equip de Corinna Larsen celebra la resolució, perquè ara la demanda podrà “progressar cap a un judici en el Tribunal Superior de Londres”. També remarquen que la major part de la demanda no es veu afectada, perquè l’assetjament denunciat succeeix entre el 2012 i el 2020.