Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

‘La Ilíada’ arriba al Temporada Alta

Es tracta d’una revisió actualitzada que combina el text clàssic de les batalles èpiques amb l’actualitat

|

- Publicitat -

La revisió actualitzada de l’obra Una Ilíada, dels nord-americans Lisa Peterson i Denis O’Hare, arribarà aquest dissabte al Teatre de Salt en el marc del Temporada Alta de la mà de Juan Carlos Martel, que dirigeix aquest potent monòleg basat en els textos d’Homer. Es tracta d’una versió contemporània de les batalles èpiques d’Homer, que segons ha explicat en la presentació de l’espectacle el mateix director, són una “bona brúixola en els temps de còlera que vivim”. L’espectacle s’endinsa en la “insalvable atracció humana” per la violència, la destrucció i el caos, unes manifestacions que interpreta en la seva totalitat Eduard Farelo, que assumeix les veus de déus, herois, guerrers o reis.

Farelo volia “posar-se en risc com a actor” i va proposar-li fa dos anys al director Juan Carlos Martel de portar a escena aquesta versió contemporània de la Ilíada. “Dels textos en què donant voltes, tenia ganes algun parlés de resolució de conflictes, i al final vam anar a petar a la Ilíada”, ha explicat Farelo aquest dilluns. I encara que “no dona resposta als conflictes”, l’actor assegura que “sí que ens diu quins no son els camins”.

Publicitat

Les batalles de la coneguda epopeia, transformades ara “en mites gairebé universals”, es redueixen a un monòleg gràcies a l’adaptació que l’any 2012 van fer la directora Lisa Peterson i l’actor Denis O’Hare, conegut per sèries com True Blood. La seva versió permet “apropar” la Ilíada, escrita fa més de 800 anys, als nostres dies. “No deixa de ser molt fidel a l’original, però interactuant molt amb el públic actual”, ha explicat Farelo, alhora que defineix l’obra de “molt pedagògica”. D’aquesta manera, els clàssics personatges d’Apolo, Zeus o Hermes, entre d’altres, “aproximen” la mitologia al 2018, ja que l’obra combina el text original recitat en vers amb exemples i fragments de l’actualitat.

El tema principal: la còlera

“Només cal veure les notícies d’aquest matí, a Brasil o qualsevol altre lloc. Davant de conflictes de resolució difícil, busquem respostes fàcils, i la còlera n’és una”, explica Farelo sobre la trama principal de l’obra. Així, l’actor considera que en l’època actual, on sembla que el món “s’ensorra una vegada més”, la revisió d’aquest clàssic és més adequada que mai.

També ho pensa Martel, que reivindica el fet de remuntar-se als llibres antics “quan estem perduts”, per tal de guiar-nos de “gent que ens sabia més”. Malgrat que el tema central de la Ilíada d’Homer és l’ira d’Aquil·les, al voltant d’aquest sentiment de còlera apareixen altres com l’amor, la lleialtat o l’amistat, així com el compromís amb el propi poble o el sentit de superació.

Farelo es posa en la pell de tots els personatges, siguin guerrers o reis, en un espai absolutament buit on la veu de l’actor s’acompanya amb la música del contrabaix del colombià Juan Pablo Balcázar. “L’Eduard és capaç d’encarnar les diferents veus, amb un text molt bo que permet apropar aquesta Ilíada escrita fa 2.800 anys”, ha afirmat Martel.

L’obra, que va tenir un gran èxit als Estats Units i va rebre nombrosos reconeixements, s’estrenarà en una funció única al Temporada Alta però es podrà veure també a la Biblioteca de Catalunya del 18 d’octubre al 4 de novembre.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut