Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La Generalitat Valenciana impulsa una campanya per identificar nadons robats del franquisme

|

- Publicitat -

La Generalitat Valenciana ha llançat la campanya ‘Açò no és un conte’ amb l’objectiu d’ajudar a confirmar la identitat de nadons robats durant la dictadura franquista, tant en el cas de les mares biològiques com de les persones adoptades. La campanya es dirigeix als familiars que tinguin la sospita d’haver pogut ser víctimes d’un cas de nens robats perquè es realitzin les proves d’anàlisis d’ADN que permetin establir relació de possibles de nounats sostrets.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que la presa de mostres d’ADN és “fonamental” per a esclarir una pràctica que es va realitzar a Espanya durant dècades amb absoluta impunitat i “aportar llum a totes aquelles persones que creguin que han pogut ser víctima d’un cas de bebès robats”. La campanya ‘Açò no és un conte’ pretén arribar als familiars perquè puguin registrar el seu cas i aportar informació genètica que permeti creuar dades, de manera que s’ampliï la cerca i s’estableixin parentius amb altres persones.

Publicitat

La Conselleria de Qualitat Democràtica continua recopilant informació de possibles casos de nadons robats a través de diferents associacions implicades en els casos de nadons robats establertes al País Valencià per  després traslladar-la a la Fundació Fisabio per a la recollida de mostres d’ADN i la posterior elaboració d’un cens de nounats sostrets. La presa de mostres permetrà elaborar una base de dades d’ADN sobre famílies que busquen als seus descendents i fills i filles que busquen a les seves famílies i anar creuant dades per si pogués tractar-se de casos de nadons robats a les seves mares.

Les associacions de nadons robats són Associació de Víctimes Xiquets Robats d’Alacant (AVA), Plataforma Internacional de Víctimes per Desaparicions Forçades Infantils ‘T’estem buscant’, associació SOS Bebès Robats de València i a SOS Bebès Robats de la Comunitat Valenciana, entitats que gestionen la documentació necessària per a procedir a la recollida de mostres de les persones interessades. Qualsevol persona que sospiti que ha pogut ser víctima d’aquesta mena de pràctiques pot contactar amb les associacions de nadons robats del País Valencià a través dels següents correus electrònics: avalicante@hotmail.com; plataforma.teestamosbuscando@gmail.com; comunidadvalenciana@sos-bebesrobados.es; i valenciasosbebesrobados@hotmail.es

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

Les anàlisis d’ADN es realitzen a través del Servei de Seqüenciació de la Fundació Fisabio, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, gràcies a la col·laboració que manté amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Les primeres anàlisis han permès trobar fins avui dues coincidències i establir el parentiu de quatre persones víctimes de casos de nadons robats, d’acord amb les dades ofertes el mes de febrer passat. Després de l’anàlisi de 134 mostres biològiques procedents de 91 familiars de nadons robats i 43 possibles nadons sostrets mitjançant noves tècniques de seqüenciació massiva es va determinar que existia un parentiu entre dues germanes i un germà i la seva germana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut