Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

La Generalitat demana al govern espanyol que no “entorpeixi” la retirada del monument franquista de Tortosa

|

- Publicitat -

La Generalitat ha demanat al govern espanyol que no “entorpeixi” la retirada del monument franquista de Tortosa. En una carta avançada per EFE i a la que ha tingut accés l’ACN, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha recordat que el monòlit ja s’hauria d’haver retirat amb l’aprovació de la llei 52/2007 del president José Luís Rodríguez Zapatero que obliga a treure tots els símbols franquistes i ha dit que encara que la Generalitat s’ha compromès a retirar-lo no ha pogut perquè primer s’ha de descatalogar el monument. Per engegar el procés, però, cal un informe del Departament de Justícia i del de Cultura –que ja tenen- i un de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que encara no els ha donat resposta.

“Estic convençuda que un govern que es reclama progressista serà incapaç d’utilitzar arguments burocràtics per entorpir, dilatar o tractar d’impedir que sigui la Generalitat qui acabi amb un monument que, en definitiva, només ens recorda la fragilitat de la nostra democràcia”, diu Capella a la carta.

Publicitat

 

Segons la consellera, la Generalitat va demanar els tres informes al febrer després que l’Ajuntament de Tortosa iniciés els tràmits i va rebre els de Cultura i Justícia “immediatament”, mentre que encara no ha rebut resposta de la CHE, a qui correspon tant l’accés al cabal del riu com la propietat del monòlit.

 

A la carta Capella també lamenta que el monument als caiguts del bàndol franquista a la Batalla de l’Ebre és “una mostra de la deixadesa dels consecutius governs espanyols” en matèria de memòria democràtica i explica que la Generalitat va decidir comprometre’s a la seva retirada “davant l’incompliment de l’Estat”. En aquest sentit, creu que es fa “un flac favor a la reputació de la política” si no s’apliquen les lleis aprovades, en al·lusió a la llei de memòria història de Zapatero.

 

En referència a la nova llei de memòria democràtica aprovada per l’executiu espanyol, Capella subratlla que “és un pas endavant” tot i que critica que “arriba tard i es queda curta”.

 

A la missiva, Capella també insta el govern espanyol a incloure l’enaltiment de la dictadura i la humiliació de les víctimes al Codi Penal, com assenyala que va fer Alemanya amb lleis per condemnar la instigació a l’odi i l’apologia, banalització i negació de l’holocaust. “Vostès també les poden impulsar; l’auge del totalitarisme i la dignitat de les víctimes mereixen una resposta ferma i contundent per part de l’Estat. Per això els demano que trobin el coratge necessari per aprofitar l’oportunitat”, reclama.

 

 

 

 

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut