Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

La Fiscalia considera que les declaracions d’Ortega Smith sobre les ‘Tretze Roses’ podrien constituir un delicte d’odi

El diputat de Vox va dir que “eren dones que torturaven, violaven i assassinaven vilment”

Agències 27/07/2020
El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, gesticula en el seu discurs en la inauguració de la seu de la formació a Barcelona, l'1 de febrer del 2020 (Horitzontal).

La Unitat especialitzada en Delictes d’Odi de la Fiscalia General de l’Estat considera que les paraules del diputat de Vox Javier Ortega Smith sobre les ‘Tretze Roses’ podrien ser constitutives d’un delicte d’odi. Així ho ha fet constar a l’informe remès a la Sala Segona del Suprem en relació a la causa especial de les joves afusellades pel règim franquista. Ortega Smith va afirmar en una entrevista a TVE que les noies “torturaven, violaven i assassinaven vilment” i que va “cometre crims brutals a les txeques”.

El fiscal especialista en aquest tipus de delictes, Alfonso Aya Onsalo, remarca el Tribunal Europeu de Drets Humans en la seva sentència del 6 de juliol del 2006 record que és “de vital importància” que els polítics, en els seus discursos públics, “evitin difondre paraules susceptibles de fomentar la intolerància, generant un sentiment lesiu per a la dignitat dels eludits i un risc per als drets de tercers i el sistema de llibertats”.