Divendres, 18 d'Octubre de 2019 - Edició 448
La República

La CUP apuja la quota als homes per pagar un protocol contra agressions masclistes

La CUP ha augmentat 75 cèntims la quota als homes militants del partit. L’objectiu és sufragar amb aquests diners part del cost de contractar durant sis mesos una persona que […]

Anna Solé Sans
Anna Solé Sans 13/08/2018
Una de les portaveus del Secretariat Nacional de la CUP Laia Estrada / @cupnacional

La CUP ha augmentat 75 cèntims la quota als homes militants del partit. L’objectiu és sufragar amb aquests diners part del cost de contractar durant sis mesos una persona que elabori un protocol per actuar davant agressions masclistes en el sí de l’organització i també per a l’establiment d’eines de conscienciació i sensibilització.

Així ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa una de les portaveus del Secretariat Nacional de la CUP Laia Estrada, i ha concretat que la persona encarregada d’elaborar aquest protocol estarà alliberada.

Estrada, que ha recordat que “la lluita feminista dins la CUP no és nova”, ha detallat que aquesta mesura només és una de moltes de les que es van aprovar el juny passat en l’assemblea nacional de dones de la CUP i que compta amb la “legitimació” del Secretariat Nacional, tot i que per qüestions de calendari no ha pogut ser ratificada.

“Capgirar l’ordre patriarcal”

La portaveu ha exposat que dins la mateixa CUP es poden produir també situacions de violència masclista, ja que forma part d’una societat patriarcal: des d’agressions verbals i invasió de l’espai fins a agressions sexuals. El nou protocol pretén establir actuacions per assegurar que l’organització sigui “un espai segur per a dones”.

“El nombre d’agressions no és rellevant. És tant important 1 com 15 casos. Allò veritablement central és tenir la determinació per capgirar l’ordre patriarcal tant dins com fora de l’organització”, ha comentat i ha afegit que “el que marca la diferència entre nosaltres i d’altres organitzacions polítiques no és el nombre d’agressions que tenim tant com la voluntat i la feina per fer-hi front”.

Tot i que la mesura ha suscitat algunes crítiques, Estrada ha volgut remarcar que aquesta mesura “no parteix del càstig, sinó de la reparació”. En casos greus d’agressió a dones però, ha afirmat que es pot considerar l’expulsió de la militància.

Per què només als homes?

L’increment de la quota només als homes respon a dos motius: que les dones no hagin de pagar els costos d’aquest protocol quan són les que pateixen les agressions i implicar els homes de l’organització.

L’augment de 75 cèntims durant sis mesos de la quota aportarà el 70% de la despesa i el 30% restant anirà a càrrec dels recursos del partit.

Relacionats