Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023

La 17a edició del BCNegra tindrà lloc a Poblenou i tractarà sobre les noves tecnologies

|

- Publicitat -

La 17a edició del BCNegra, que arrenca el pròxim 3 de febrer, es trasllada al Poblenou i aposta per les noves tecnologies com a leitmotiv. “Volem reivindicar l’ésser humà per sobre de la tecnologia quan aquesta no la podem entendre”, ha detallat el comissari del festival, l’escriptor Carlos Zanón. Sota el lema ‘Aquí, demà’, el festival ha programat 53 activitats presencials, que es faran entre el Teatre l’Aliança del Poblenou i l’històric El Molino.

Publicitat

La 17a edició s’allargarà fins al 13 de febrer i comptarà amb 112 autors, entre ells Eduardo Mendoza, Tura Soler, Carmen Mola o Màrius Serra. El festival també homenatjarà a dos escriptors “pioners” de la novel·la negra a l’Estat: Francisco González Ledesma i Manuel Vázquez Montalban.

Després que l’edició del 2021 es fes en format telemàtic, Zanón ha celebrat que el BCNegra recuperi la presencialitat. En aquesta línia, ha assegurat que es tracta d’un festival “eminentment popular”. Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha reivindicat el certamen com a “punt de trobada” entre autors i lectors.

Durant els 11 dies de festival passaran per Barcelona “grans figures” del panorama literari tant nacional com internacional. Així, hi participaran autors Don Winslow, Dominique Manotti, Irvine Welsh, Brenda Navarro, Elena Medel, Charles Cummin, Mike W.Craven o Alan Parks, entre altres.

Així mateix, com en cada edició, BCNegra recupera un autor, un llibre i un personatge. Enguany el certamen ha apostat pel britànic Ted Lewis com a autor; la tragèdia grega i clàssic de la literatura ‘Èdip Rei’, de Sòfocles, com a llibre; i el personatge Petra Delicado, de l’escriptora Alicia Giménez Barlett.

Homenatge a González Ledesma i Vázquez Montalban

El tret de sortida de la 17a edició del BCNegra serà el 3 de febrer a la Biblioteca Jaume Fuster, on s’inaugurarà l’exposició ‘Expedient González Ledesma’, en memòria del comissari Ricardo Méndez, “l’alter ego” de Francisco González Ledesma. L’acte també comptarà amb una taula rodona on es parlarà de l’escriptor, els seus personatges i les seves cròniques.

L’altre protagonista dels homenatges serà Manuel Vázquez Montalban. Quan es compleixen 50 anys de la creació del detectiu Pepe Carvalho, el festival ha apostat per fer la ruta literària ‘Rere les passes de Carvalho’ que repassarà alguns dels aspectes més importants del que significava la ciutat tant per l’investigador com pel seu pare creatiu. En homenatge a l’escriptor també s’ha programat una taula rodona que comptarà amb grans coneixedors de la seva obra.

Premi Pepe Carvalho per a Don Wislow

Un altre dels actes habituals de la BCNegra és l’entrega del guardó Pepe Carvalho, que enguany reconeix la trajectòria literària de l’escriptor Don Winslow. El mateix escriptor assistirà a la cerimònia de lliurament, que es farà el dijous 10 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona en un acte presidit per l’alcaldessa, Ada Colau.

Winslow també participarà d’una conversa amb el periodista Toni García Ramon, que es farà el 12 de febrer a les 19h.

Altres activitats

La novel·la negra dels anys cinquanta, les fronteres, el sentit de l’humor en la novel·la negra, les clavegueres de l’Estat, els crims racistes… són alguns dels temes que s’abordaran en aquesta 17a edició del certamen. Totes les activitats són gratuïtes i estan detallades a la pàgina web del festival. El punt final a tot plegat el posarà el concert de The New Raemon & McEnroe, que oferiran un repertori relacionat amb la temàtica del festival.

A més, la plataforma Filmin també col·labora amb el BCNegra. Zanón ha explicat que han escollit 10 pel·lícules per tal d’oferir una “retrospectiva” de la novel·la negra.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió