Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Junqueras defensa que “el diàleg i la negociació” han de ser la bandera de l’independentisme

Per Junqueras i Rovira l’estratègia a seguir és aprofitar la “finestra d’oportunitat” que esperen que sorgeixi de la denúncia internacional de la repressió de l’estat espanyol

Avatar
Agències 05/09/2021
Primer pla del president d'ERC, Oriol Junqueras. Imatge del 20 de juliol del 2021

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha apostat per ser els “campions de la negociació” a l’espera que les diferents resolucions judicials europees es pronunciïn sobre el procés i es pugui forçar un referèndum. “Quan les resolucions judicials europees deixin al descobert que en el seu plat (el de l’Estat) només hi ha repressió, llavors serà quan nosaltres podrem aprofitar aquesta finestra d’oportunitat a favor de la nostra causa”, ha dit Junqueras en un article conjunt amb Marta Rovira al diari ‘El Punt Avui’. Tots dos creuen que ara toca dialogar i negociar. “Si abanderem aquesta negociació política, serà la mateixa comunitat internacional la que avalarà l’independentisme”, han assegurat.

Junqueras i Rovira han remarcat que els independentistes van posar en el seu plat de la balança els vots, però l’Estat hi va col·locar “repressió policial, presó i persecució”. Tots dos s’han mostrat convençuts que una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans farà que tot allò que l’Estat posava al seu plat “ja no els sigui útil”. I serà llavors, han continuat, quan hi ha la “finestra d’oportunitat” per poder forçar un referèndum.

Però mentrestant, han insistit, toca negociar. De fet, han indicat que cada cop que les institucions europees se’ls hi adrecen els fan saber de manera clara que la voluntat de negociar i dialogar ha de ser la “bandera” de l’independentisme”. “Aquesta mateixa voluntat no es pot llegir en cap cas com una excusa, ni tan sols pot ser vista com una eina sobrera, sinó més aviat com un instrument imprescindible”, han afegit Junqueras i Rovira, que alerten que “sense reconeixement internacional no hi ha independència” que es pugui gestionar.

“Aprofitem, doncs, l’oportunitat de la negociació com una de les millors vies per fer realitat el somni de la república catalana”, conclouen.