Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Guilleries Mossos carrega contra la ‘via Montenegro’ d’ERC: “Han renunciat a defensar la legitimitat de l’1-O”

Guilleries subratlla que ERC aposta per “un impossible” i que, a més, “ofereix a l’unionisme la possibilitat real de boicotejar el plebiscit”

Redacció 30/01/2023

El col·lectiu Guilleries Mossos fa una bona repassada l’actualitat política catalana de la darrera setmana, des del judici a 45 agents de la policia espanyola per les indiscriminades càrregues de l’1-O, fins a l’acomiadament de l’humorista Manel Vidal de TV3 per un gag crític amb el PSC, passant pel Congrés Nacional d’ERC i la seva defensa de la ‘via de Montenegro’ per aconseguir un referèndum pactat amb l’estat espanyol. La secció independentista dels Mossos d’Esquadra carrega contra tots aquests esdeveniments recordant la manca de voluntat tant de la justícia com del govern espanyol per abordar el conflicte català. Tanmateix, se centren especialment a criticar l’estratègia que ERC ha defensat al Congrés, i que busca un referèndum pactat sota una sèrie de condicions que juguen contra l’independentisme i que, a ulls del col·lectiu, significa que ERC ha renunciat a defensar la legitimitat i la vinculació de l’1-O.

El comunicat de Guilleries comença repassant la decisió del jutge Francisco Miralles de jutjar 45 policies espanyoles per les càrregues de l’1-O, algunes de les quals podrien ser constitutives de delictes tan greus com el de tortures o el de la integritat moral, i la reacció dels sindicats policials espanyols a aquesta notícia. Malgrat la bona notícia, Guilleries lamenta que “aquesta causa o bé quedarà arxivada en seu judicial o sinó acabarà amb un indult del govern espanyol de torn”, perquè puguin continuar “defensant el que els espanyols consideren com la seva Pàtria, i que no és la nostra”, tal com ha ocorregut en anteriors ocasions.

D’altra banda, Guilleries repassa també el Congrés Nacional d’ERC, celebrat a Lleida el passat cap de setmana, en el qual la militància va avalar, amb gairebé un 97% dels vots, mantenir el diàleg amb el govern espanyol i la via Montenegro, així com el gest del partit amb el PSC i la B-40 pels pressupostos, malgrat oposar-se al projecte de mobilitat. El grup lamenta que ERC “no admet discrepàncies amb la direcció” i critica que els republicans “han renunciat a defensar la legitimitat i vinculatorietat del referèndum de l’1-O -que ells mateixos van impulsar i aprovar- ,i ha acordat pactar un nou referèndum amb l’estat espanyol amb dues infames concessions: 50% de participació mínima i 55% de Sí per donar validesa als resultats”.

El grup subratlla que ERC aposta per “un impossible” i que, a més, “ofereix a l’unionisme la possibilitat real de boicotejar el plebiscit”, perquè poden no participar-hi i destaca que, en el cas que el ‘Sí’ guanyés per un 54,99%, continuaria suposant una derrota, així com “la submissió dels catalans vers un Estat que juga a la contra dels nostres interessos i voluntats com a nació lliure”.

Finalment, Guilleries comenta també la polèmica oberta a TV3 arran de l’acomiadament de l’humorista Manel Vidal del programa ‘Zona Franca’, després que en un gag compartís un mem en el qual comparava la postura del PSC amb qüestions com els pressupostos o la independència de Catalunya amb una esvàstica. “El tripartit a l’ombra que tenim a Catalunya ha donat un pas més en la deriva regressiva de la televisió nacional de Catalunya, afegint a la vergonyant presència de l’idioma de l’estat ocupant, un atemptat als drets fonamentals, en aquest cas, a la llibertat d’expressió, reconeixent sense rubor la censura prèvia i acomiadant a un col·laborador del programa Zona Franca”, escriuen. “No ens sembla forassenyat associar amb una creu gammada un partit que va donar suport al cop d’estat de Primo de Rivera, que ha comès crims d’estat o que ha dissolt un parlament democràtic i ha destituït un govern legítim. Tota la nostra solidaritat i suport pel Manel Vidal. Puta nit i Bona Espanya!”, afegeixen.

El grup conclou el comunicat assegurant que els Mossos defensaran les institucions catalanes i vetllaran per garantir els drets i les llibertats. A la vegada, també exigeixen el retorn dels exiliats, el final de la repressió i de l’espionatge, i culminant la independència aprovada per la ciutadania.