Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

ERC votarà no a la pròrroga de l’estat d’alarma

La direcció republicana ha dit prou i afirma que la centralització ha estat un greu error i que el desconfinament no es pot decidir des de Madrid

Redacció 04/05/2020
Pla mitjà de Pere Aragonès i Marta Vilalta amb una foto d'Oriol Junqueras i Marta Rovira (horitzontal).

Recordem que aquest matí i a diferència de la secretaria general dels republicans, Marta Rovira, l’ex diputat Joan Tardà, demanava a la direcció seguir en l’abstenció

Els republicans reclamen el retorn de les plenes competències a Catalunya per gestionar el desconfinament

ERC ha anunciat que votarà en contra de la pròrroga a l’estat d’alarma prevista per aquesta setmana al Congrés dels Diputats. Els republicans han argumentat el sentit del vot advertint que no poden permetre “que es tornin a repetir els mateixos errors” i han assegurat que el que cal prorrogar “són les mesures excepcionals” i no l’estat d’alarma, que creuen que no és “el mecanisme adequat”. ERC, que ha recordat que en les altres votacions s’havia abstingut “per responsabilitat” i per “donar un vot de confiança”, s’ha queixat de la “centralització” per part del govern espanyol i aprofitant l’estat d’alarma ha reclamat que es retornin les “plenes competències” a Catalunya per poder gestionar el desconfinament.

“Hem de poder gestionar aquesta fase des de Catalunya, sense haver d’esperar a autoritzacions ni rectificacions, sense duplicitats de feina i sense demanar permís per fer allò pel qual la ciutadania ens ha escollit”, afirmen en un comunicat.

Els republicans han reunit l’executiva aquest dilluns a les 16 hores per debatre sobre el sentit del vot a la pròrroga de l’estat d’alarma plantejada per Pedro Sánchez, encara que ja havien avançat que el sentir general de la formació era partidari d’un vot en contra.

En les tres últimes votacions els republicans s’han abstingut. Aquesta setmana està previst que se sotmeti a votació la nova pròrroga, encara que de moment no té tots els suports garantits per tirar endavant. El PP ja ha avançat que de moment creu que “no té sentit” donar-hi suport, i en cas que es decantessin pel ‘no’ caldria el vot favorable de formacions com Cs o el PNB. La pròrroga s’ha d’aprovar per majoria simple del Congrés.

Els diputats d’EH Bildu s’abstindran a la votació per prorrogar l’estat d’alarma

Els diputats d’EH Bildu s’abstindran a la votació per prorrogar l’estat d’alarma prevista per aquesta setmana al Congrés dels Diputats. La formació basca ha decidit abstenir-se “per responsabilitat i coherència” perquè, tal i com recorden, s’acaba d’entrar a la fase 0 del desconfinament i encara queda camí per controlar del tot la pandèmia. Tot i això, sí que es mostren “crítics” amb “el comandament únic” del govern espanyol en la gestió de la crisi sanitària i han reclamat que se’ls retorni les competències per decidir sobre el desconfinament en cada territori.

“Ens sembla alarmant que el govern segueixi persistint amb una visió uniformitzadora i centralitzadora entorn a la gestió del desconfinament”, lamenten, i afegeixen que de moment no s’està seguint “el sentit comú”. Així, insisteixen que la potestat per gestionar la desescalada ha de recaure en les institucions “més properes” perquè “és el més lògic i eficaç”.