Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

ERC mantindrà el diàleg amb l’Estat “encara que ens sembli impossible”

Marta Vilalta reitera que els republicans “no renunciaran mai a l’aposta per la negociació”

Redacció
Redacció 13/08/2019
Marta Vilalta, portaveu d'ERC / ACN

Esquerra Republicana reforça la seva aposta pel diàleg “amb tothom” i “la mà estesa”. En una entrevista a la Cadena SER, Marta Vilalta ha retret a l’Estat que “no s’asseu a parlar d’una demanda majoritària” dels ciutadans de Catalunya sobre el dret a l’autodeterminació. La portaveu republicana, en relació a la resposta de l’independentisme a la sentència del judici de l’1 d’octubre, afirma que tots els actors “treballen per una estratègia de consens d’acció”. En aquest sentit, Vilalta adverteix que cal atendre les necessitats dels ciutadans amb els pressupostos, “apel·lem a la responsabilitat”.

Apel·la a la responsabilitat de la CUP per l’aprovació dels pressupostos

D’altra banda, la portaveu d’ERC ha apel·lat a la responsabilitat de la CUP, i també de la resta de grups del Parlament, en la negociació perquè tirin endavant els pressupostos del 2020. La diputada ha explicat que el Govern treballa en els comptes, que el vicepresident Aragonès presentarà al setembre, i ha afirmat que es parlarà amb tothom, prioritzant la CUP, els comuns i el PSC, en cas que hi hagi mà estesa per part dels socialistes. Vilalta creu que la posició dels anticapitalistes, que han suggerit que si no hi ha un acord en autodeterminació no hi ha res a parlar, és “coherent” perquè “per poder arribar a acords és millor si comparteixes una estratègia”. Tot i això, ha recordat que “encara que no es tingués, hi ha unes necessitats a atendre”, com la sanitat, l’educació o els afers socials.

La candidata a la secretaria general d’adjunta d’ERC ha explicat que no llencen la tovallola de poder arribar a acords amb altres forces, i tampoc amb la CUP, per molt que vegin que sembla “difícil o impossible”. “Aquestes converses –sobre el rumb polític que vol marcar la CUP- hi seran, parlant també de partides i objectius”, ha afegit. Vilalta ha explicat que el vicepresident i conseller d’Economia compareixerà al Parlament per explicar les retallades de despesa pública, que ha denominat “conseqüències de l’asfíxia econòmica del govern espanyol”. Segons la diputada, la compareixença es concretarà en els pròxims dies.