Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Els docents, protagonistes de la campanya Plataforma per la Llengua: “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”

A partir d’avui es difondran a les xarxes socials uns vídeos de l’actor Raul Roco que denuncien en clau d’humor algunes males pràctiques lingüístiques als centres educatius

Redacció 10/03/2022
Raul Roco en un vídeo de la campanya "Tots som referents lingüístics. No t'excusis!"

La Plataforma per la llengua és partidària d’usar l’humor com a eina de denúncia a les males pràctiques lingüístiques als centres educatius. Per aquest motiu, ha obert una campanya, sota el lema “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”. A partir d’avui, es difondran a través de les xarxes socials uns vídeos de l’actor Raul Roco, el qual a través de diferents situacions humorístiques es visibilitzà la problemàtica de moltes escoles. La campanya és impulsada per Plataforma per la Llengua i els sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC. El llançament també inclou la publicació d’una guia amb consells específics per als docents. Avui dia, la iniciativa ja ha aconseguit més de 31.000 signatures.

La nova fase de la campanya, que tot just arrenca, té com a principal objectiu sensibilitzar els docents del seu rol com a referents lingüístics d’infants i adolescents i donar-los eines perquè siguin exemplars en els usos lingüístics. Per això, la nova fase de la campanya inclou la publicació d’una guia amb consells específics per als docents i la difusió per xarxes socials de vídeos en clau d’humor protagonitzats per l’actor Raul Roco, conegut per fer vídeos virals interpretant el personatge d’una professora.

Entre les situacions que s’hi denuncien, la incorporació a les aules de tauletes configurades en castellà, la poca presència de documents actualitzats en català a les biblioteques escolars, l’actitud lingüística dels docents que parlen en castellà amb les famílies dels alumnes o amb estudiants d’origen estranger, la manca d’atenció a la llengua oral o l’incompliment dels plans lingüístics de centre, tolerat pels inspectors del Departament d’Educació.

El llançament s’allargarà durant tot el curs escolar i, a través de guies i d’activitats, proporcionarà més eines per empoderar lingüísticament tota la població i, especialment, els actors que estan més en contacte amb els infants i els adolescents. De moment, ja té més de 31.000 adhesions, però necessita el suport de tothom per aconseguir revertir la tendència dels últims anys i fer que el català sigui la llengua de referència dels nostres infants i adolescents. Pots signar la campanya, aquí.

http://https://www.youtube.com/watch?v=NiVKrG9it0s