Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El Suprem torna a denegar la llibertat dels presos polítics per perill de fuga i de reiteració delictiva

Rebutja els recursos de súplica que havien presentat Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Cuixart i Dolors Bassa, als quals Joaquim Forn s’hi havia adherit

Agències 24/07/2019
Imatge d'arxiu del judici de l'1-O.

El Tribunal Suprem ha tornat a denegar la llibertat dels presos polítics. Ha rebutjat els recursos de súplica que havien presentat Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Cuixart i Dolors Bassa, als quals Joaquim Forn s’hi havia adherit. Segons el tribunal, la resolució on rebutjava deixar-los en llibertat estava “suficientment motivada”. “La disconformitat no pot equiparar-se a l’absència de motivació”, afegeix el Suprem, que insisteix que la fi del judici oral no ha eliminat el perill de fuga ni el risc de reiteració delictiva. “Aquesta decisió no prejutja la decisió que finalment es dicti en aquesta causa”, apunten els magistrats. En el cas de Josep Rull, que ha al·legat l’operació del seu fill, el Suprem recorda que ja se li estan concedint permisos penitenciaris per poder estar amb ell unes hores el dia de la intervenció.

“Aquesta sala reconeix la singular excepcionalitat de la circumstància al·legada”, indica el Suprem sobre el cas de Rull, assegurant que “no és aliè a l’impacte emotiu” que l’operació d’un fill pot ocasionar. Ara bé, afegeix que “el judici ponderatiu per resoldre la difícil convergència entre els drets i interessos en joc es veu notablement facilitat per la possibilitat de concedir permisos penitenciaris”.

Pel que fa al dictamen del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, reitera el que ja va assenyalar en la resolució que rebutjava ja la llibertat dels presos polítics. “Una de les notes essencials que defineixen qualsevol estat de dret es aquella que impedeix el poder executiu dirigir instruccions, requeriments i ordre als tribunals de justícia”, conclou el Tribunal Suprem.

Tampoc permet que Forn assisteixi a la presa de possessió com a representant del Consell Metropolità de Barcelona

D’altra banda, la Sala Segona del Tribunal Suprem ha denegat al regidor de l’Ajuntament de Barcelona Joaquim Forn el permís extraordinari que demanava per sortir de la presó de Lledoners per assistir a la presa de possessió del càrrec de representant del Consell Metropolità de Barcelona, que té lloc aquest dijous 25 de juliol, i exercir els drets que se’n deriven. Forn, que va poder agafar l’acta de regidor però a qui el Suprem no ha permès assistir a cap altre acte de l’Ajuntament, tampoc ho podrà fer en aquesta ocasió perquè el Suprem entén que el permís que demanava no està justificat per raons de “caràcter extraordinari”. A la interlocutòria que ha fet pública aquest dijous, la Sala assegura que “és conscient de les restriccions que implica la privació de llibertat” però ho justifica assegurant que és una mesura “proporcionada respecte a la necessitat de preservar les finalitats del procés judicial en un moment en què ja ha finalitzat l’acte del judici oral”.